Miskolci Ötletmaraton

2022.05.25. 18:00

Városrészek íze egy levesben

Olyan rendezvény szervezését dolgozták ki, amely Miskolc városrészeinek értékeit mutatná be.

DA

A különböző városrészek összekötését, egymás „fűszerének” megismerését tűzte ki célul a Miskolci Erőleves csapata, amely a Miskolci Ötletmaraton – Fesztivál és verseny 48 órában című ötletelőversenyen a harmadik helyezést érte el. Dobogós helyéért százezer forintot kapott, a szervező Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesülettől és a miskolci önkormányzattól. 

– A mi ötletünk annak a kidolgozásáról szólt, hogy hogyan lehetne a megyeszékhely valamelyik városrészén egész napos rendezvény keretében vendégül látni a lakosságot. Ennek megszervezésére alakítottunk ki egy receptet, amelyet szívesen megosztunk bárkivel, aki hasonló eseményt szervezne – mondta Jakab Zsolt, a csoport vezetője. 

Az alapokat részben a Kilián Észak Kör tevékenységéből merítették, amely már szervezett hasonló programokat az Észak-Kilián városrészben. 

– Megpróbáltuk a három felvetődő, önálló ötletelemet beleintegrálni a tervezett rendezvénysorozatba. Ezek között szerepelt favédelem, dombágyásművelés és felnőtteknek tartott sportjáték is. Rájöttünk, hogy miért ne lehetne egy zöld udvar, amibe bőven belefér a fakataszter, a közösségi komposztálás. Továbbá bármi egyéb, ami a városi környezetben történő kertrendezést vagy a balkonok zöldítését foglalja magában. Emellett egy sportudvart is kialakítanánk. Az ötletmaraton legfiatalabb tagját, aki saját meséket ír, pedig egy meseudvarba hívtuk meg – fejtette ki a csoportvezető. 

A helyiek önkéntesen mutatnák meg az adott városrész értékeit a többi miskolcinak. 

– A nyert összegből megpróbáljuk előteremteni azt a szükséges anyagi és humán erőforrást, amivel meg lehet valósítani egy ilyen eseménysorozatot. Ez igen nagy falat, aminek megszervezéséhez valószínűleg egy hónap is kevés. Miskolcon körülbelül húsz, nagyszabású rendezvény megszervezésére alkalmas park van. Horribilis összeg lenne, ha ki kellene fizetnünk, hogy 8-tól 17 óráig programokkal töltsük meg ezeket a helyszíneket. Ezért mi azt szeretnénk, hogyha az udvarokban a környéken lakók tudnának megmutatni helyi értékeket – magyarázta Jakab Zsolt. 

Bíznak a folytatásban 

Nem versenyként, hanem együtt gondolkodásként élték meg a Miskolci Ötletmaratont. 

– Az ötletmaraton során rengeteg inspirációt kaptunk, és reméljük, hogy lesz még ilyen. Végtelenül örültünk a harmadik helynek. Megtapasztaltuk, hogy négyünk különböző szándékát viszonylag nehéz volt egy irányba terelni. Nagy Dezső mentorunk, az önkormányzat környezetvédelmi referense megpróbálta mederben tartani a beszélgetést. A végére az összes csoporttag megtalálta ebben a saját helyét. Nagyon elfáradtunk 48 óra alatt, de abszolút megérte. Jó élmény volt látni, hogy mennyi kreatív energia van ebben a városban – osztotta meg a bronz­érmes csapat vezetője.

(A borítóképen: A Miskolci Erőleves csapata rengeteg inspirációt kapott a rendezvényen | Fotó: olvasónk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában