„Szikszón Itthon Aktívan”

2022.05.26. 13:00

SZIA-Szikszó: új program a közösségek építéséért

Város- és közösségépítő, komoly és játékos, vidám programok is indulnak.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Egy egészen egyedi kezdeményezést indított útjára a közelmúltban Szikszó város vezetése. A SZIA-program egyfajta mozgalom, annak érdekében, hogy minél komfortosabban, nyitottabban, együttműködően, közös élményeket szerezve, egymást is támogatva, a várost szépítve, építve éljenek a lakosok Szikszón. A SZIA név a „Szikszón Itthon Aktívan” szlogenből született. A SZIA-programmal nem titkolt célja, hogy új közösségek jöjjenek létre, a régi ismertségek, barátságok megerősödjenek, és újak alakuljanak ki, együtt programokat szervezzenek, új terveket valósítsanak meg, mindezzel erősítsék a városhoz való kötődést, a kölcsönös tenni akarást, a lokálpatriotizmust, azaz „erőt adni Szikszónak”, tájékoztatott dr. Piskóti István alpolgármester. 

Azt kérik a lakosságtól, hogy hozzon létre a „szomszédsággal”, ismerősökkel, barátokkal, családjaikkal – elsősorban (de nem kizárólagosan) az utcából, a szomszédos utcákból, városrészből egy SZIA-közösséget – egy 15-től akár 100 fős társaságot, majd regisztrálja a közösséget. 

Az első SZIA-közösség-napon mindenki megkapja a szervezőktől, a város vezetőitől a mozgalom pólóingét, s egy laza beszélgetés keretében a közösség megvitatja, meghatározza a közvetlen lakókörnyezet leginkább megoldandó városfejlesztési kisprojektfeladatait. A nyár folyamán, július elején megrendezik Szikszó város első hivatalos futóversenyét. 

A nyáron közösen megoldják a „szikszói Thököly-rejtélyt”, mely a fejdelem 1683-ban a híres, győztes csatát megelőző nyári családi, szikszói tartózkodásához, „erőgyűjtéséhez” kötődik. Környezetvédelmi, városképvédelmi, várostisztasági SZIA-napot szerveznek – előkészítik közösen az „ehető város” fejlesztési programot. A SZIA-közösségi várostervezési napon együtt formálják a Kreatív – városi rekreációs, sport- és pihenő- – park elképzelést. A közös alkotás öröméért, a SZIA-közösségek ötlettervei alapján, közösen festik újra a belváros egy nagy, megújítandó falfelületét. 

Az év közös SZIA-napjain, -rendezvényein, a SZIA-közösség önálló, saját kezdeményezésein az „aktivitásokat” a logók madárszimbólumával díszített „tallérokkal” mérik. A legaktívabb közösségek elismerésben, ajándékokban részesülnek, s az első találkozón meghatározott legfontosabb „kisprojektfeladat” megvalósítása „soron kívül” beépül a következő év önkormányzati költségvetésébe.

(A borítóképen: Az önkormányzat költségvetésébe is bekerül majd kisprojekt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában