Az év háziorvosi asszisztense

2022.05.22. 19:00

Minden beteg az ismerőse

Bodnár Tiborné a szülőfaluja háziorvosi rendelőjét választotta munkahelyéül.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Az év háziorvosi asszisztense lett Bodnár Tiborné Szilvia, a Praktizáló Orvosok Szövetségének döntése alapján. Az elismerést május 19-én, a családorvosok világnapja alkalmából vehette át. Harmincnyolc éve dolgozik a bükkszentkereszti háziorvosi praxisban, melynek háziorvosa, dr. Dienes István méltatta asszisztensét. Mint fogalmazott, nincs nehéz dolga, amikor dicsérni kell kolléganőjét, hiszen közel négy évtizede lelkiismeretes körzeti ápolója Bükkszentkeresztnek és Répáshutának. Ez a munka cseppet sem könnyű, különösen régen nem volt az, amikor még nem álltak rendelkezésre olyan technikai feltételek, mint manapság. Nem volt például autó, így gyalog járta végig az otthon fekvő betegeket, ami olykor embert próbáló feladat volt. 

Az elismerés átvétele után Bodnár Tiborné az Északnak elmesélte, az egészségügyi szakközépiskola elvégzése után egy évig kórházban dolgozott, majd amikor lehetőség nyílt arra, hogy a bükkszentkereszti praxisban helyezkedhessen el, akkor örömmel választotta ezt a lehetőséget, hiszen ő is bükkszentkereszti, a településen született, ott cseperedett felnőtté. Dr. Dienes Istvánnal 18 éve dolgozik együtt.

Injekció, kötözés 

– Nagyon szeretem a háziorvosi asszisztensi munkát. Kedvelem az itt élő embereket, akikkel nap mint nap foglalkozunk. Óriási előny, hogy mindenkit ismerek, így tudom, kinek milyen problémákkal kell megküzdenie, kinek hogyan lehet orvosolni az egészségügyi, de a lelki gondjait is. A rendelőben fontos feladatom az adminisztráció, de gyakran járok házhoz. Injekciót adok be a betegeknek, átkötözöm a sebeiket vagy a felfekvéseiket, gondozom a magas vérnyomásban szenvedő betegeket, az otthon fekvő, súlyos állapotban lévőket. Hivatásomnak tartom ezt a munkát. Azért jelentkeztem annak idején az egészségügyi szakközépiskolába, mert mindig szerettem az emberekkel foglalkozni, szívügyemnek érzem, hogy segíthessek a betegeken. Sok türelem kell ehhez a munkához, hiszen sokféle emberrel találkozom nap mint nap, sokféle problémával szembesülök, és mindenki megoldást vár a saját gondjára. Mindig megpróbálok valamilyen megnyugtató megoldást találni, és ha ez sikerül, örömmel tölt el – fogalmazott Bodnár Tiborné. Legnehezebbnek a sürgős eseteket tartja. Amikor a háziorvos telefont kap, együtt sietnek a beteghez. 

A kitüntetett háziorvosi asszisztens elárulta azt is, hogy nyugdíjba készül a nők 40 éves kedvezményével, bár ez egyáltalán nem látszik rajta, hiszen rendkívül fiatalos. Mivel négy unokája van, nyugdíjas éveiben velük szeretne többet foglalkozni. Főleg a külföldön élő fiának van szüksége nagyszülői segítségre, mert ott nincs másik nagymama. Bodnár Tiborné az Év Asszisztense cím mellé egy fehér asszisztensi köpenyt is kapott, rajta a neve és az évszám, amikor az elismerést átvette.

(A borítóképen: Bodnár Tiborné az ajándékba kapott köpenyben | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában