Rádióamatőrök

2022.05.16. 13:00

Megszállják a rádióamatőrök a Tiszatáj Udvarház Látogatóközpontot

Kovács István 10 éve szervez kitelepüléseket a hazai és külföldi területek aktiválására.

HBN

Fotó: Shutterstock

A nemzeti parkok és a tájvédelmi körzetek egy része minden országban a rádióamatőrök számára fontos flóra-fauna sorszámmal van jelölve.  A rádióamatőrök figyelik és keresik azokat a társaikat, akik egy-egy ilyen körzetbe elutazva (rádiós nyelven kitelepülve) forgalmaznak, s úgymond aktiválják a körzetet.

Kovács István 10 éve szervez kitelepüléseket a hazai és külföldi területek aktiválására. Az ötletet 2009-ben a Függetlenségi Nyilatkozat 160. évfordulójához kapcsolódó alkalmi hívójellel megtett országjáró túrájuk adta. Ekkor voltak Romániában is a világosi síkságon a fegyverletétel helyszínén rádiózni. Az első hazai helyszínük 2010-ben a Hevesi Füves Puszták TK volt, de jártak Romániában az Apuseni Nemzeti Parkban és Borsabányán is. Az elmúlt évben a Mátrában és a Bükkben jártak - írja a haon.hu.

Évente általában két kitelepülésük van, tavasszal és ősszel. A kezdeti 8-10 után ma már 20-25-en gyűlnek össze, s többen a családjukkal mennek. A rádiózás mellet jut idő az adott környék nevezetességeinek megtekintésére és túrázásra is. A mostani helyszín a Tiszatáj Udvarház Látogatóközpont, ami Kesznyétentől 2 kilométerre található. Kovács Istvántól a Napló azt is megtudta, hogy a csapat magját évek óta a Rádiós és Szabadidő Klub - Debrecen, valamint a Püspökladányi Regionális Rádiós Sport Klub tagjai adják, de vannak résztvevők az ország több körzetéből, például Nagykozárból is. Sőt, 2021-ben a romániai Nagybányáról és szlovákiai Rozsnyóról is érkeztek rádióamatőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában