Rendezvény

2022.05.25. 13:14

„Görög napra” gyűltek össze Miskolc görögkatolikus diákjai

A rendezvény célja a fiatalok görögkatolikus identitásának erősítése és az együttlét öröme a változatos programok alatt.

Több, mint egy évtizede hagyományosan a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban rendezi meg a Miskolc-Avasi Görögkatolikus Parókia és a Miskolci Egyházmegye a „Görög napot”, azaz a miskolci középiskolás görögkatolikus diákok találkozóját.

Boronkai József parókus elmondta, hogy a korhatár nem szigorú, a helyszínt adó Jezsuból kisebbek is, akár ötödik osztálytól részt vesznek ezen a napon a programokban. A város más oktatási intézményeiből, a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolából, a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskolából, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumból és a Lévay József Református Gimnáziumból inkább a nagyobbak jöttek, nyolcadik évfolyamtól fölfelé. A közel háromszáz diák számára közös liturgiával indult a nap, amit egy látványos programelem követett: a magyar koronát és bizánci motívumokat megjelenítő, hatalmas hőlégballon formájában, amelyet a liturgia végén bocsátottak fel az égbe, Jézus mennybemenetelének szimbólumaként, amelynek megünneplésére készül az egyház.

A lenyűgöző látvány után a gyerekeket három csoportra osztották, és megkezdődtek a testet, az elmét és a lelket megmozgató feladatok, vetélkedők.

Boronkai Józseftől megtudtuk, hogy ezt a három részt, három állomással, Spárta, Athén és Bizánc szimbolizálja. A spártai állomáson sportban mérték össze az erejüket a csapatok, az athéniben hittanos ismeretekből, végül a bizánci helyszínen, amelynek stílszerűen a templom adott otthont, a bizánci, görögkatolikus lelkiségé volt a főszerep.

A szerdai „Görög nap” szentmisével zárult a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium templomában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában