Telefonos emlőshatározó

2022.05.15. 16:00

Ez mi lehet? Találd ki!

Ez mi lehet? Találd ki! – ebben segít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Detzky Anna

Hasznos applikációt fejlesztettek az élővilágra kíváncsi erdőjárók számára. Fotó: MME

Emlőshatározó alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület.

A 2016-ban megjelent Madárhatározó és a 2017-ben indult Kétéltű- és Hüllőhatározó mellett ez a harmadik könnyen kezelhető applikáció, amelyet a természetjárók számára fejlesztett ki az MME – írja honlapján a szervezet.

A határozó azoknak készült, akik kirándulásaik során egy mindig kéznél lévő eszköz segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen emlős állatot láttak erdőn, mezőn, vagy akár a kertben. A program ingyenesen telepíthető okostelefonra – Android-, iOS-rendszerekre.

Játékos tudásfelmérő

A betáplált 85 emlősfajt alakja, legjellemzőbb színe és élőhelye alapján ismeri fel az app. Nem feltétlenül szükséges mind a három kategóriát leszűkítenünk. Ha már az egyikben kiválasztottunk egy szűrési feltételt, az alkalmazás kiadja a lehetséges találatokat. Ezeket vagy megtekintjük, vagy ha túl sok lehetőség van, tovább szűkíthetjük a találati listát. Az állat képére kattintva megtaláljuk részletes leírását, tudományos és angol nevét, rendszertani besorolását és természetvédelmi értékét.

Az alkalmazás a nyomok alapján történő azonosításban is segít, 25 emlős lábnyomát ismeri fel. Ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a fajokkal, a Lexikon funkciót használhatjuk. Ez az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza név szerint, képpel. A Játék funkcióval pedig fajismeretünket vagy éppen a frissen megszerzett tudásunkat tehetjük próbára, feleletválasztós teszt keretében, amit az eszköz pontokkal honorál – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában