Zenei program

2022.04.29. 12:00

Riri kalandjai Allegretto városkában

A gyerekek játékos módon ismerkedhetnek a hangszerekkel és a komolyzenével.

ÉM

Forrás: Miskolci Szimfonikus Zenekar

Új zenei programmal várja a nagycsoportos óvodásokat és a kisiskolásokat a Miskolci Szimfonikus Zenekar. 

Az együttes „Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal!” című ifjúsági sorozata felnevelt többgenerációnyi zenekedvelő fiatalt. 

A műsorvezető, forgatókönyvíró, a zenekar egykori csellistája, Csuka Tímea sok gyermek játszótársa volt éveken keresztül. 2021-ben azonban átadta a stafétát Turcsán Zsófia kolléganőjének, aki megalkotta a „Zendülő – Szimfonikus kalandok” című gyerekkoncert-sorozatot mint a „Játsszunk zenét...” program kistestvérét. 

– A Miskolci Szimfonikus Zenekar legfiatalabb gyermekprogramja a Zendülő, Allegretto városkába csalogatja a gyerekeket – ismertette a programot Turcsán Zsófia. – Itt az ifjú közönség megismerkedhet Ririvel, a kismanóval, aki azt szeretné megtudni, melyik a neki való hangszer. A hosszú úton segítségére van manótársa, valamint a teljes szimfonikus zenekar, amely szebbnél szebb dallamokkal segíti a manók kalandjait. 

E programban a zenekar célja a nagyobb óvodások és a fiatalabb általános iskolás gyerekek zenei befogadásának segítése. Ősszel és tavasszal egy-egy alkalommal hétköznap várják elsősorban az iskolai és óvodai csoportokat, ezzel is minél szélesebb körben népszerűsítve a komolyzenét. Amellett, hogy a gyerekek megismerkedhetnek a hangszerekkel, játékos feladatokon keresztül kapcsolódhatnak a zenéhez. A program minden alkalommal megújul, így annak sem kell félnie, aki lemaradt az előző előadásokról – tette hozzá Turcsán Zsófia.

Mesében a zene 

Mivel a kisgyerekeket nehéz pusztán a zene ismertetésével rávenni a türelmes zenehallgatásra, a forgatókönyvíró minden előadásra önálló, egyedi történetet és tematikát alkot, ahol a játékos elemekbe belecsempészi a zenei nevelést is. 

„2021-ben dupla telt házzal debütált a koncert, így nem volt kérdés a szimfonikusok számára, hogy az újabb generációknak a Zendülő lesz az új Játsszunk zenét! programja. Bízunk benne, hogy ez is több évtizedes kort ér majd meg”, írta a zenekar, mely május 2-án fél 11-re várja a csoportokat a Művészetek Házába. A karmester Derecskei András lesz, az animátor Handa Eszter.

(A borítóképen: A legutóbbi Zendülő is jól sikerült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában