Ünnep

2022.04.15. 12:00

Opera-előadás az ünnep ereklyéiről

A Parsifalban a Grál keresése jelképezi a megtérés folyamatát: a bűnbánatot és a megtisztulást.

DA

Fotó: Kozma István

A nagyhét nyitórendezvényeként Wagner Parsifal című operájáról tartott elő­adást Szebenyi Etelka színpadi ügyelő, a Magyar Állami Operaház operanagykövete április 11-én Kazincbarcikán, a Szent Család-templomban. A darab a Szent Grál kincseinek kereséséről és Krisztus nagypénteki megváltásáról szól. A hagyomány szerint a Szent Grál kelyhéből itta Jézus az utolsó vacsorán a bort. A másik kincs pedig a Szent Lándzsa, amivel a kereszten függő Messiást oldalba szúrták a római katonák, hogy ellenőrizzék, valóban meghalt-e. Ekkor vér és víz távozott a testéből. 

„A Wagner által színpadszentelő játéknak nevezett zenei mű első két felvonása Parsifal, az erdőben vadászó főhős és női segítője, Kundry végletes tévelygéseiről szól. A vad természeti lényként ábrázolt árva lány nem találja a helyét az emberek között. Viszont gyógyfüvekkel segít egy sebesült Grál-lovagnak. Teljesen azonban csak akkor gyógyulhatna meg a lovag, ha megérintené a Szent Lándzsa hegyével valaki, aki részvétet érez iránta – ismertette Szebenyi Etelka. – Közben Gurnemanz főpap azért dolgozik, hogy az összes Grál-lovag – akiknek a Szent Grál őrzése lenne a feladatuk – visszakapja az elveszett szent kelyhet. Enélkül nem áldozhatnak a szentmisén, így nem tudnak megtisztulni. A gyönyörű zene a harmadik felvonásban, A nagypénteki varázsban éri el a csúcspontját. Parsifalt ebben a részben találja meg a küldetése. Ösztönösen érzik Kundryval, hogy a keresztség és a megváltás jelentené a megoldást a problémáikra. Öntudatlanul haladva célja felé, Parsifal megtalálja a Szent Grál kincseit, és elviszi a Grál-lovagoknak. Wagner felszabadító és megtisztító tavaszi zenéje azt üzeni, hogy a bűnbánatban találhatjuk meg az igaz utunkat.”
 

(A borítóképen: Szebenyi Etelka a Parsifalról és annak jelentéséről beszélt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában