Hagyomány

2022.04.13. 13:00

Mindenki nagyon örült az elkészült munkájának

Nem bízzák a véletlenre, hogy fennmaradjon a hímestojás-készítés hagyománya.

BI

Csak két ügyes kéz, néhány kifújt tojáshéj, olvasztott méhviasz és némi festék kell ahhoz, hogy megszülessenek az apró csodák húsvétra. Nagy érdeklődés mellett zajlott a gömöri hímestojás-írózás kedden Tarcalon a putnoki Gömöri Múzeum munkatársa, Zsuponyóné Ujváry Mária muzeológus, népi iparművész vezetésével.
 

Egyre többen otthon is 
 

– Óránként jöttek a csoportok, főleg diákok, de idősebbek is. Nagy volt az érdeklődés a kézműves tojásírózás iránt, és mindenki nagyon örült az elkészült munkájának. Úgy látom, hogy egyre többen csinálják otthon is, így húsvét előtt sokan megpróbálkoznak vele, különösen, ahol gyerekek is vannak a családban – mondta Zsuponyóné Ujváry Mária, akitől azt is megtudtuk, hogy a gömöri írózás egy különleges technika, amit olvasztott viasszal és vékony pálcikával, régebben gyufaszállal, fogpiszkálóval végeznek. A művelet során a viaszos írópálcikával rajzolják fel a tojásra a kívánt mintázatot, amely az egyszerűtől a művésziig sokféle lehet. A megírózott tojáshéjat aztán festékbe mártva készül el a hímes tojás, amelyet a festék a viaszos részeken nem színez meg, ezért gyönyörűen kiemelkednek a viasszal rajzolt minták. A rádermedt viasz vastagsága miatt térben is. A gömöri hímes tojáson gyakori minta a rozmaringág, a levél, a különböző virágok és a nap. 

 

– Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson a tojásfestés és az ezzel összefüggő hagyományok ápolása – tette hozzá.
 

(A borítóképen: Nagy volt az érdeklődés a kézműves tojásírózás iránt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában