Ünnepi udvar

2022.04.16. 17:30

Mesebirodalom készült

Ünnepi udvarral lepi meg a miskolci Martinkertváros lakosait a helyi nyugdíjasközösség.

Detzky Anna

Forrás: Ádám János

Híres kreativitásáról a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub, és a körülmények is adottak hozzá, hogy egy kis szépséget csempésszenek saját városrészükbe. A nagy ünnepek mindig jó apropót adnak számukra, hogy feldíszítsék klubhelyiségük udvarát és a látványosságot megnyissák a nagyközönség felé is. Idén húsvétkor saját készítésű festett tojásokkal, papírnyulakkal és gobelin ablak-, illetve kézműves asztali díszekkel ékesítették környezetüket. 

Maguk csináltak mindent 

– Minden dísz, ami itt látható, saját készítésű, nem a boltban vásároltuk meg. Némelyiket tavalyról mentettük át. Kertünk középpontjában egy doboz áll, amelybe most nyuszifészket rendeztünk be, karácsonykor pedig betlehemmé szoktuk átalakítani – mutatta be Greutter Zoltánné Anna, a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub vezetője. – Az ablakokba gobelintojásokat akasztottunk, amik szintén egyik klubtársunk munkái. A bokrok egy részét pedig nyúllá formáltuk át. A húsvéti előkészületeknek éppen a közösségi kreatívkodás a lényege, amibe a klubtagok közel fele bekapcsolódott. Ehhez hétfő délután a Tompa Mihály könyvtárban kaptunk helyet és alapanyagokat, amellyel együttműködési megállapodásunk van. Vízhatlan festéket használtunk, úgyhogy egy gyenge eső nem fog megártani a díszítésnek, amit a napokban még kicsit csinosítunk majd. 

Bárki megtekintheti 

Mivel Martinkertvárosban nincsen se kultúrház, se nagyobb vendéglátóhely, ezért feladatuknak tekintik, hogy valamit tegyenek a helyi lakosokért. 

– A hétvégét mindenki a családjával tölti, amit tiszteletben tartunk, de az is öröm, hogy él ez a közösség, és mi idetartozhatunk. Igaz, hogy csak egy héten egyszer tartunk klubtalálkozót, és akkor vagyunk itt a Kisfaludy Károly utca 39. szám alatt, de nyitva hagyjuk a kertkaput, hogyha valaki szeretné, az ünnepek során is meg tudja nézni az udvart. Néhány klubtársunk a szomszédban lakik, ők időnként ránéznek majd a kertre és a klubhelyiségre. Kedden közös összejövetelt tervezünk. Lillafüredre megyünk majd sétálni, a férfiak részéről locsolással egybekötve. Megnézzük az Anna-barlangot és lehet, hogy a szálloda teraszán megiszunk egy kávét. Már elkezdtük beültetni füvészkertünket gyógynövényekkel. Az április 25-i találkozónkon a Föld napja kapcsán egy ehhez kapcsolódó előadást hallgathatunk majd meg – sorolta a klubvezető. 

Befogadó csodacsapat 

Búcsúzásképpen néhány klubtag mesélt róla, hogy miért szeret a közösséghez tartozni. 

– Otthon is szívesen kézműveskedem, gobelinezem és finom süteményeket sütök. Most asztali, ajtó- és fali díszeket készítettem a klub számára, de ajándékba is szoktam csinálni az ünnepekre. Örülök az ilyen alkalmaknak, mert ekkor van lehetőségem fejleszteni a kreativitásomat – osztotta meg Kolacsek Károlyné Zsóka. 

– Két éve csatlakoztam ehhez a csodacsapathoz. Itt befogadó és összetartó közösségre leltem, amely színes programjaival mentálisan is fitten tart. Egészségügyi dolgozó lévén az egészséggel kapcsolatos programok, szűrések megszervezését, illetve túravezetést tudok vállalni. Itt lakom a közelben, úgyhogy most én leszek az egyik, aki a húsvéti udvarra felügyel – fűzte hozzá Ungvári Balázsné Éva.

(A borítóképen: A csodálatos húsvéti kertre büszkék lehetnek alkotói)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában