Ünnep

2022.04.16. 12:00

Húsvéti kosár a locsolóknak

A görögkatolikus templomokban húsvétvasárnap megáldják az ünnepi finomságokat.

Detzky Anna

Megyénk görögkatolikus vidékein, például a Kazincbarcikai járásban található Múcsonyban is jobban megőrződtek a húsvéthoz kapcsolódó népszokások és gasztronómiai hagyományok. Húsvétvasárnapra jellemzően pászka kosarat vagy másnéven húsvéti kosarat állítanak össze az asszonyok, amit a pap a Szent Liturgia után megáld a templomban mielőtt otthon elfogyasztanák. A finom ételekkel és itallal megrakott kosár tartalma szakrális jelentéssel bír.

Júdás nem kap tojást

- Kibélelünk egy vesszőkosarat zsírpapírral, friss salátalevelekkel borítjuk le és telepakoljuk az előre elkészített ünnepi ételekkel – mondta Tóth Árpádné Rakaczki Ilona, a kazincbarcikai Újkazinci Baráti Kör múcsonyi tagja. - A papírra rátesszük a felszeletelt főtt sonkát tormával és a főtt kolbászt. Valamint a piros arannyal díszített tizenegy főtt tojást az apostolok tiszteletére, kivéve Iskarióti Júdást, az árulót. A csúfolódó gyermekmondókákban is visszaköszön, hogy „Árulkodó Júdás, nem kap piros tojást!” Az összeállítás egyik legfontosabb darabja helyi szokás szerint a sárga ciroktúró, ami a húsok köré kerül. Továbbá az erre az alkalomra sütött pászka és a húsvéti fonottkalács. Italként pedig fehér üvegbe töltött jó minőségű bort helyezünk bele. Végül az egészet egy kifejezetten erre a célra rendszeresített terítővel takarjuk le. A kosarakat a templomban oldalra szoktuk letenni, amit az ünnepi, húsvéti liturgia után megszentel a pap. Hazaérve, ezt helyezzük a családok asztalára húsvét első napján. Ebből készítjük a locsolkodó vendégeknek a húsvéti tálat és vasárnap ezzel kezdjük az étkezést, de a tartalma még sokáig kitart.

Ciroktúró hozzávalói

1 liter tej
10-15 tojás
só, bors ízlés szerint
vagy fahéjas vaníliás cukor

Ciroktúró elkészítése

Odatesszük a tejet forrni. Közben feltörjük az összes tojást egy tányérba és felverjük őket a sárgájával együtt. Aztán ezt beleöntjük a meleg tejbe. Ha édesen szeretjük, adhatunk hozzá fahéjas cukrot. Egyébként meg kell sózni és borsozni. A masszát folyamatosan kevergessük, amíg elkezd besűrűsödni. Egy tálba nagyon finom gézszerű, kifejezetten erre a célra szolgáló anyagot teszünk, amibe beleöntjük a fazék tartalmát. A gézzel bekötözzük a gömbbé formált masszát és egy fakanálnál fogva felakasztjuk egy edény fölé. Ez egy éjszakán át csöpög és reggelre túrószerűre szilárdul a géz tartalma. Ha sósan készítjük el, akkor a húsvéti sonka mellé fogyasztható, egyébként pedig desszert.

(A borítóképen: Tóth Árpádné Rakaczki Ilona)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában