Vonulás, életveszélyben

2022.04.09. 18:00

Figyelem! Az alábbi útszakaszokon várható békavonulás az ANPI területén!

Békapárok tűnhetnek föl az autóutakon tavasszal. Fokozott figyelmet kérnek a nemzeti parkok.

Detzky Anna

A békák tavaszi vonulására hívja fel az autósok és kerékpárosok figyelmét az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) közösségi oldalán.

 

Az éjszakák enyhülésével kezdetét vette a békák vonulása a telelőhelyeikről a vizek felé, ahová azért igyekeznek, hogy lerakják petéiket. Jellemzően három védett fajról van szó: a barna varangyokról, az erdei és a gyepi békákról. Ez az utazás azonban sokszor veszélyes, amit nem minden egyed él túl. Gyakran ezrével indulnak útnak, és forgalmas utakon kell átkelniük több kilométert megtéve teherrel a hátukon.

 

A nőstény békák, amelyek hátukra veszik kisebb hímjüket, csak lassan tudnak mozogni. Időnként elgázolják őket még azelőtt, hogy életet adtak volna a következő generációnak. Azokon a szakaszokon, ahol patakvölgyekben haladnak a közutak, vagy valamilyen vizes élőhely található a közelben, kérik az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek – olvasható az ANPI Facebook-oldalán.

 

Két-három hétig tart

 

A tavaszi vonulás általában két-három hétig tart. Az időtartama nagymértékben függ az időjárástól. Idén a gyakori éjszakai fagyok és az évszakhoz képest meleg nappalok váltakozása miatt több hétig elhúzódhat. A békák téli álomból ébredését, vonulását a hőmérséklet emelkedése mellett a légnedvesség is befolyásolja. A vonulásra legalkalmasabb időszak a sötétedés utáni, kora éjszakai napszak, amikor a páratartalom és a hőmérséklet egyaránt magas, illetve az eső is stimulálólag hat. Peterakás után a békák ismét megkezdik utazásukat immár visszafelé, a megszokott tanyahelyükre. A petékből ebihalak kelnek ki, amelyek legkésőbb nyár közepére kisbékákká alakulnak. Ekkor hagyják el a tavakat és térnek át a szárazföldi életmódra, ahogy a kétéltűekre jellemző – írja a nemzeti park.

 

Az alábbi útszakaszokon várható békavonulás az ANPI területén:

 

1. 38. sz. főút Tarcal és Tokaj között 
2. Bodrogkeresztúr és Tokaj között 
3. Erdőbénye bekötőút 
4. 37. sz. főút Sátoraljaújhely és Sárospatak között a Rettel-dűlőnél és a Kocka-tónál. 
5. Pálházáról Kőkapura vezető út (Kemence-völgy) 
6. Erdőbényéről Abaújszántóra vezető út (Aranyosi-völgy) 
7. Tolcsva és Fony között 
8. Rudabányácska, Sátoraljaújhely között 
9. Telkibánya és Bózsva között 
10. Kishuta és Nagyhuta között 
11. Monok és Bekecs között 
12. Szalonna és Meszes között (a Rakaca-tó mentén) 
13. Szinpetri és Jósvafő között (Jósva-völgy) 
14. Aggtelek és Jósvafő között (a Vörös-tó feletti útszakasz) 
15. Szendrőlád, Bódva-híd környéke 

 

(A borítóképen: Figyelmet kérnek az autósoktól, hogy a békák épségben tehessék meg a számukra fontos utat. Fotó: ANPI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában