Rókagalopp

2022.04.10. 14:00

Egércincogással csalta közel a rókát

Hogya István természetfotói minden évben ott vannak a legjobbak között.

Hegyi Erika

Hogya István „Rókagalopp” című fotója is bekerült a Magyarország 365 fotópályázat fotóalbumába. Ez hatalmas elismerés, hiszen a pályázatra nem kevesebb mint 8 ezer fotós 37 ezer képe érkezett be. A zsűri ezek közül válogatta ki a legjobbakat.

 

– Rókát nem könnyű lencsevégre kapni, mert igaz a szólás, hogy „ravasz, mint a róka” – mondta Hogya István. – Azonban megvannak a megfelelő technikák az előcsalogatásukra. Én például a számmal utánzom az egér éles, cincogó hangját, ami felkelti a ravaszdi érdeklődését. Valószínűleg azt hiszi, egerek verekednek a fűben. Ezt használom ki, és 20 alkalomból 15-ször bejön a trükköm. Az albumba bekerült rókát egyébként Sajóládnál fotóztam le, de bárhol lehet velük találkozni – jelezte a természetfotós.

 

Jók a fények

 

Szerinte a zsűrinek azért tetszett a fotója, mert a háttér olyan, mintha sivatagos környezet lenne. Nincs benne átmenet, teljesen homogén. A róka alakja éles, hiszen nem volt messze a fotóstól, a képből pedig semmit sem kellett vágni. Jók a fények, a fotó estefelé készült, naplemente előtt néhány perccel. Harmadik éve, hogy fotókat küld a pályázatra, és eddig minden évben bekerült az albumba.

 

Hogya István körülbelül 8 éve foglalkozik komolyabban természetfotózással, de már gyermekkorában is szívesen örökítette meg környezete szépségeit. Nyáron nem rest, és hajnali 3-kor is felkel, hogy munkaidő előtt 4-től 6-ig a természetet járhassa és fotózhasson. Hétvégén egy reggelt szán erre, mert mint mondja, ezt még tudja tolerálni a családja.

 

– Számomra ez a kikapcsolódás. Amíg más alszik, én meglátok minden csodát. Mert a napfelkelte például igazi csoda. Az alvást elvesztegetett időnek tartom – fogalmazott az alkotó, aki Hernádnémetiben él, civil foglalkozása pedig építésvezető.

 

Kedvenc helye a Tisza-part, és a ragadozókat szereti a leginkább megörökíteni. Negyedik éve küld fotókat az Év Természetfotósa pályázatra. Minden évben szerepeltek képei a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol a legjobb pályamunkákat állítják ki. Tavaly 3 munkája volt a legjobban sikerültek között.

 

– A kiállítás azután Kijevbe utazott. Még mindig ott van, ha le nem bombázták azóta a tárlatnak helyet adó épületet. A kijevi metróban hirdették egy óriásplakáton ezt a kiállítást. A plakáton pedig az én fotóm van, az „Ének az esőben” című, amin egy esőben bőgő bika látható – tette hozzá Hogya István.

 

(A borítóképen: Rókagalopp. Fotó: Hogya István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában