Tőkés réce

2022.03.23. 12:00

Szinva-kedvelő madarak

A természetvédők azt szeretnék, ha a patak minél természetesebb állapotában maradna meg.

HE

Forrás: HE

Felmérést készített télen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja, hogy kiderüljön, a Szinva patakban és környékén hányfajta madár él és mekkora számban a hidegebb hónapokban. 

 

Somoskői Pétertől, a csoport vezetőjétől tudtuk meg, hogy erre azért volt szükség, mert nyáron sokan szóvá teszik, a patak partoldala gondozatlan, nem kaszálják elég gyakran. 

 

Pedig az első kaszálást csak nyár végén kellene először elvégezni, hiszen a Szinva természetes élőhely, úgynevezett ökológiai folyosó a Bükk és a Sajó között. 

 

Sokfajta állat él itt. Nemcsak madarak, hanem halak, kétéltűek és hüllők is. Ezért lenne fontos, hogy a patak minél természetesebb állapotában maradjon meg, és hogy minél kisebb szakaszon betonozzák le a medrét, valamint a partoldalát. 

 

– Minden évben egyeztetünk a Miskolci Városgazda Kft.-vel a kaszálásról. Természetvédelmi szempontból az a kedvező, ha a patakmeder oldalán egész nyáron hagyjuk nőni a növényzetet. Az elmúlt hetekben természetesen mi a madarakat számoltuk össze a patakban és a környékén. A felmérés véletlenszerű, mert azokat a madárfajokat írtuk föl, amelyek épp akkor ott tartózkodtak, de mivel nagy területet jártunk be, az összesítés megmutatja, hogy télen mennyi madár használja élőhelyként vagy ivóhelyként a Szinvát és annak medrét – mondta a szakember. 

 

Változatos madárfaj 

 

Megemlített néhány jellemző fajt. Mivel a Szinva hegyi patak, gyors folyású vizével, zubogóival, jellemző madara a hegyi billegető. Kimondottan ezeket a patakokat szereti a vízirigó, de sajnos ez a faj már nagyon ritka, Egerben és az Aggteleki-karszt környékén láttak egyet-egyet, inkább Szlovákiában lehet megfigyelni. 

 

A felmérést készítők sok ökörszemet láttak, amely csak télen húzódik be a Szinvára. Viszont nagyon elterjedt a patak teljes szakaszán a tőkés réce. A tél végén már párba álltak, a gácsérok gyönyörű nászruhában pompáztak. A jégmadarakat a Tiszai pályaudvar környékén lehetett megfigyelni a Szinván, a Sajóról ugyanis ide húzódtak fel a halak, így a jégmadár könnyen talált magának eleséget. Ezen a területen figyelték meg az erdei cankót is, ami vízparti madár. Ezenkívül felbukkant a sárszalonka, ami szintén a vizes élőhelyeket kedveli. 

 

A végső összesítés szerint az egyesület 10 tagja 13 kilométer hosszan járta végig a Szinva patak medrét a Sajó-torkolattól a Papírgyárig – 29 madárfaj 443 egyedét sikerült megfigyelni a pataknál. 

 

A három leggyakoribb megfigyelt faj: tőkés réce (180 példány), vetési varjú (39) és széncinege (32).

 

(A borítóképen: Tőkés récék a Szinvában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában