Mályi Madármentő Állomás

2022.03.20. 14:00

Sok denevér telelt Mályiban

Se az enyhe, se a nagyon hideg tél nem kedvez a hibernálódott állapotba került állatoknak.

HE

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A lassan hátunk mögött hagyott télen a denevérek is gyakori „vendégei” voltak a Mályi Madármentő Állomásnak. 

 

Becsapós hőmérséklet 

 

Közel harminc állat került hozzájuk, hogy kicsit felerősítsék, felhizlalják őket. 

 

Lehoczky Krisztiántól, az állomás vezetőjétől megtudtuk, a denevérek alvásának se az enyhe, se a rendkívül hideg tél nem kedvez. Ezúttal az előbbi volt a jellemző. Ilyenkor az állatok nem tudnak rendesen hibernálódni, mivel ehhez nem megfelelő a hőmérséklet. Ha kisüt a nap, és felmelegíti azt a falfelületet, ami mögött épp telelnek, akkor az állatok azt hihetik, hogy itt a tavasz, és felébrednek. Néhányan útnak indulnak, mert úgy érzik, hogy eljött az idő. Azonban élelmet még nem lelnek, így emberek találnak rájuk, és jó esetben megmentik őket. Az is előfordul, hogy a telelőhelyen mozgolódnak a denevérek, egy-két gyengébb kiesik, így kerülnek az állatvédőkhöz. Azonban a túl kemény tél sem kedvez nekik. Ők ugyanis fürtökben, csomókban alszanak. Amelyek belül vannak, azok nem fáznak, de a legszélsők nem érzik jól magukat a nagy hidegben, megpróbálnak beljebb kerülni, tehát állandó mozgásban vannak. Ilyenkor is kipereghet egy-két állat a „fürtből”. 

 

– Ezen a télen közel harminc denevért kellett ápolnunk. A városi ember főleg a rőt koraidenevért ismeri. Vannak azonban olyan egyedek, melyek kimondottan barlanglakók. Ők a nagy fülű, furcsa orrú állatok. Amelyekkel a városban találkozhatunk, hasonlítanak egy kiskutyára vagy makira, tehát emlőspofájuk van. Ilyenek még többek között az alpesi denevér, a tavi denevér és a törpedenevér. Őket gyakran látjuk a kertvárosokban, ahol szürkületkor szúnyogokra, éjjeli lepkékre, legyekre vadásznak. A denevér a repülő rovarokat leultrahangozza, a szárnyával lecsapja, a farkán lévő zsákkal behálózza, majd elfogyasztja – sorolta Lehoczky Krisztián. 

 

Elmondta azt is, hogy a hozzájuk kerülő denevérek szinte mindannyian rossz kondícióban vannak. Ezért először inni adnak nekik, hiszen a félhibernálódott állapotból be kell indítani a keringésüket. Ezután jöhet a táplálék. Egy héttől egy hónapig terjed az az időszak, amikor át tudják adni őket a Bükki Nemzeti Park szakembereinek. Ők olyan telephelyre viszik az állatokat, ahol folytathatják a téli alvásukat, de már felhizlalt állapotban. Beszélgetésünk idején már csak egy denevér vendégeskedett Mályiban, ő fehérszélű törpedenevér, tudtuk meg.

 

(A borítóképen: Alvó denevérek fürtje)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában