Nőnap

2022.03.08. 11:00

Rózsa helyett inkább a tulipán az idei sláger

Jól felkészülten, sok szép növénnyel várják a nemzetközi nőnap alkalmából várhatóan megnövekedő forgalmat a virágüzletek.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Bár az árusok polcai roskadoznak az illatozó virágok tömkelege alatt, a Búza téri piacon található Orchidea Virágüzlet vezetője, Tarnóczi Zsoltné eddig elenyésző forgalomról tudott az Észak-Magyarországnak beszámolni.

 

– A virág iránti kereslet nem állt vissza a régi, pandémia előtti kerékvágásba. Sokkal kevesebb az eladás, a felét nem tudjuk kitermelni az eddigi haszonnak. Meglátásom szerint nincs vevőkör, üres a piac is, ahogy a Valentin-nap, úgy valószínűleg a nőnap sem lesz forgalom tekintetében számottevő. Arra számítottunk, hogy hétvége előtt majd többen betérnek, hogy virágot vásároljanak nő családtagjaiknak, de nem így történt. Ennek ellenére mi jól felkészülten várunk mindenkit a nagyon olcsó primulától, tulipántól kezdve a magasabb árkategóriájú királyliliomig, cserepes növényekig, igyekszünk minden vevői igényt kielégíteni. Valentin-nap környékén inkább a piros rózsa számított slágernövénynek. Lesz még néhány jeles alkalom a következő időszakban, többek között az anyák napja, ballagás, azt reméljük, hogy ezek majd kedvezőbb forgalmat hoznak – mondta bizakodóan a tulajdonos.

 

 

Nagy Alexandra, a szintén a piac területén található Jázmin Virágüzlet társtulajdonosa úgy gondolja, hogy a nőnap előtti időszak a ráhangolódásé volt, a kereslet megnövekedése a keddi napon várható.

 

A tavalyi forgalomban bíznak

 

– Elkezdtünk kiszállítást vállalva, online webshopon keresztül is működni, úgy érezzük, egyre nagyobb ez iránt a lehetőség iránt az érdeklődés. Ami a virágokat illeti, míg régen klasszikusnak számított a szegfű, rózsa, manapság nagyon szereti a fiatalabb korosztály a tulipánt, boglárkát, továbbá minden egyéb tavaszi növényt, a nárciszt, krókuszt akár szálas összeállításban, akár csokorba kötve is. A cégek mindig hamarabb eljuttatják hozzánk a megrendelésüket, így azokra már napokkal korábban fel tudunk készülni. Mi elégedettek vagyunk a forgalommal, sokan már hétvégén is betértek, hogy hamarabb letudják a választást. Szerintem a nőnapi virág ajándékozása nem kopik ki a köztudatból, ha a tavalyi forgalmat tudjuk hozni, elégedettek lehetünk – hangsúlyozta a fiatal eladó.

 

– Minden évben igyekszem egy kis aprósággal kedveskedni a család női tagjainak – mondta Gábor. Leggyakrabban virágot veszek, előnyben részesítem a cserepes fajtákat, hiszen azok hosszabb életűek, ráadásul az én családomban a hölgyek rendkívül nagy odafigyeléssel gondozzák a növényeket, így tudom, hogy a legjobb kezekbe kerülnek. A kisebbek természetesen csokoládét kapnak, ők azt jobban értékelik. Bár azért a virágok árait illetően is érezhető a drágulás, nem akarom ellógni ennek a kis figyelmességnek a lehetőségét – tette hozzá.

 

(A borítóképen: Sokan választanak inkább cserepes virágot a vágott helyett. Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában