Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola

2022.03.18. 16:00

Párizsban jártak a „symphoniás” diákok

A 120 tagú zenekar tagjait az Európai Unió 27 országának fiataljai közül választották ki.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónktól

Fotó: Nicolas Lascourrèges

Fantasztikus utazáson vehetett részt a közelmúltban a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola négy, miskolci tanulója. Az ODE – Démos European Orchestra program részeként különleges, 120 tagú zenekarban muzsikáltak Párizsban, a Grande Salle ­Pierre Boulez-ban. 

 

Az Európai Unió 27 tagállamából meghívott fiatal zenészek a francia elnökség hivatalos programsorozatának részeként többek között Muszorgszkij, Grieg és Beethoven műveiből játszottak. A négy miskolci diák kísérő és felkészítő tanára Regős Ádám volt, aki elmondta, a zenekarba két ütős lányt és két rézfúvós fiút választottak be. A két lány az ő tanítványai, Kis Zsanett és Orosz Virág, a fúvósok pedig Virág Csaba diákjai, Lakatos Gyula és Somodi Levente. 

 

Állva tapsoltak 

 

– A kiválasztás úgy történt, hogy először minden jelentkező megkapta a próbajáték anyagát, azaz egy kottagyűjteményt. Ezt el kellett játszani, rögzíteni és elküldeni a szervezőknek. Ők a hanganyag alapján válogatták ki a zenekar tagjait. Magyarországot négy diák képviselte, úgyhogy hatalmas sikernek számít az utazás a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola és tanulói számára. Az utazás hatalmas élmény volt, diákjaink most ültek először repülőgépen. A szállodában 200 külföldivel laktunk együtt, akik a 27 tagállamból érkeztek. Mindennap elvittek minket a párizsi filharmónia székházába, ami két és fél ezres nézőtérrel rendelkezik. A próbafolyamat professzionális szintű volt. A fiatalok napi 6 órás szimfonikus zenekari próbán vettek részt. Láttam, hogy az elején leterhelte őket a munka, de aztán átszellemültek, és egyre jobban vették az akadályokat. Hatalmas feltöltődés volt ez a számukra. Ezt most érzékelem igazán, amikor már itthon vagyunk – fogalmazott Regős Ádám. 

 

Hozzátette: maga a koncert is óriási siker volt. A hallgatóság állva tapsolt a végén, majd a zenekar tagjai állófogadáson vehettek részt. A koncert előtti napokban pedig megismerhették Párizs nevezetességeit, meghódíthatták az Eiffel-tornyot, ellátogattak a Louvre-ba és hajókáztak a Szajnán. 

 

Regős Ádám elmondta azt is, hogy a 120 fős zenekar tagjai az El Sistema módszer alapján tanulnak. Ezt a zeneoktatási módszert elsősorban hátrányos helyzetű gyerekek tanítására dolgozták ki, de sok országban minden tanuló részt vehet ebben a szellemben a zeneoktatásban.

 

(A borítóképen: Telt házas koncertet adtak a fiatal zenészek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában