Állatvilág

2022.03.25. 19:00

Olcsóbban oltanak veszettség ellen

Meghirdették az oltási akciónapok időpontját, ahol könnyebb hozzájutni a veszettség elleni oltáshoz.

DA

Fotó: Shutterstock

 Megyénkben a március és április veszettség elleni kampányhónap. Egy olvasónk azzal kapcsolatban érdeklődött állatorvos szakértőnknél, hogy mi a menete a veszettség elleni oltási akciónapon történő részvételnek. 
 

Nem kell regisztrálni 
 

– Minden évben egy adott hónapban kampányszerű veszettség elleni oltási napokat hirdetnek az állatorvosok kutyások számára, ami Miskolcon és az egész megyében március elejétől április közepéig tart – hívta fel a figyelmet dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – Nagyjából a teljes állattartó lakosságot területileg lefedve helyezünk ki oltópontokat. Ezekben olcsóbban lehet beoltatni az ebet, mint év közben, és féreghajtó tablettát is adunk. Az akciónapokat regisztráció, illetve előzetes bejelentkezés nélkül igénybe lehet venni. Az alkalmakat hirdetmény és szórólap útján hirdetjük, ezért érdemes figyelni a postaládákat. Általában egy oltási és egy pótoltási időpontot jelölünk meg, hogy legyen választási lehetőség. Kérjük, hogy a lehetőséget a rászorulók, illetve azok a gazdik vegyék igénybe, akik nehezen tudják szállítani az állataikat! Macskákat erre az időpontra a 15-20 kutya közé szigorúan tilos hozni. A többi gazda számára lehetőség nyílik évente egyszer előre egyeztetett időpontban oltatni a kedvencét a rendelőben és háznál is. 
 

Beoltják az ukrán ebeket 
 

A veszettség gyógyíthatatlan betegség, és a világon még mindig nagyon sok ember hal bele a fertőzésbe. 

 

Az akciónapokat regisztráció, illetve előzetes bejelentkezés nélkül igénybe lehet venni 

- Dr. Puskás Gábor
 

– Magyarország hivatalosan mentes a betegségtől, nincsenek széles körű veszettségjárványok. Viszont a világban feljegyzett halálozási eseteknek még ma is 95 százalékban kutyaharapás az előzménye. Ugyanakkor évről évre előfordulnak izolált esetek, főleg haszonállatokban, kecskében, szarvasmarhában, illetve vadállatokban, rókában, denevérben. Éppen ezért az oltás kutyák számára évente egyszer kötelező hazánkban. A szomszédos országokban, Romániában és főleg Ukrajnában azonban széles körben elterjedt a betegség. A menekültek társállatai nagy részének nincs védőoltása, ami járványügyi kockázat. Éppen ezért önkéntes állatorvosok ingyenesen beoltják és ellátják őket csippel. Országszerte sok állatorvos és rendelő csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A Miskolci Állatkórház is ingyenesen biztosítja a menekültek számára ezt a szolgáltatást, amit már néhány család igénybe vett – tájékoztatott az állatorvos. 
 

Várjuk leveleiket! 
 

Az Észak-Magyarország kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.
 

(A borítóképen: A kutyák veszettség elleni oltása évente egyszer kötelező)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában