Állatvilág

2022.03.22. 19:00

Négy városba küldtek tápot

Tápadományozási láncot működtet Ukrajnába az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége.

Kisállat. Valószínűleg az ország egyik legnagyobb, 6 tonnás állateledel adományát juttatta el Ukrajnába a szövetség a napokban, ami magánemberek segítségével, rekord gyorsasággal gyűlt össze. 

 

Öt tonna egy nap alatt

 

- A háború kitörése óta gondolkodunk rajta a szövetségben, hogy hogyan tudnánk hatékonyan segíteni, hiszen rengeteg segélyakció indult útnak. Már február 25-én az ukrán határra utaztam, hogy tájékozódjak – mondta Kodolányi Endre, a Speciális Állatmentő Egység vezetője, az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetségének alapító tagja. - Egy hete szombaton gyűjtést hirdettünk meg a szövetség közösségi oldalán olyan menhelyeknek, ahol már nem tudják etetni az állatokat. Egy nap alatt 5 tonna tápot adtak össze magánemberek. Sorok álltak a gyűjtési pont előtt. Egyébként a Speciális Állatmentő Egység olyan mentésekkel foglalkozik szerte az országban, ahol az akció veszélyt rejt magában az állatvédők és a négylábúak számára is. Ezek között a legkülönfélébb kedvencek voltak már. Emellett chipleolvasást szoktunk még végezni.

 

Elosztópont Ungváron

 

Harkov, Kijev és Poltava állatmenhelyeihez is jutott a magyar tápadományból. 

 

- Aztán írt az oldalunkra egy hölgy, aki Ungváron állatmenhelyet üzemeltet, hogy segítségre lenne szüksége. Megbeszéltük vele, hogy nála nyílik egy elosztópont és az általunk odáig szállított állateledelt megpróbálja eljuttatni a konfliktuszónába. Az első 1250 kilogramm tápos fuvart személyesen, egyedül intéztem egy bérautóval. Szerettem volna látni, hogy hogyan működik a határátlépés és mi vár ránk a másik oldalon. A második fordulóban már 3,8 tonnával indultunk útnak két kisteherautóval. Az ungvári menhelyen sok önkéntes várt bennünket, akik segítettek lepakolni a tápot. Utólag pedig mindig hírt adtak róla nekünk szöveggel, képpel, amikor valahol célba ért az adomány – osztotta meg az állatmentő.

 

Nincs szállítójármű

 

A legnagyobb kihívás jelenleg az, hogy nagyon sok felajánlást kapnak.

 

- Szervezetek és civil állatmentők is szerveztek számunkra gyűjtést. A raktárunk telítettségétől függően fogadjuk az állateledelt. Több állateledel-gyártó, illetve -forgalmazó vállalat pedig azzal keresett meg minket, hogy juttassuk el Ukrajnába az adományaikat. Tegnap például négy raklapnyi 1,5 tonna táp érkezett hozzánk egy cégtől. A szállító járművet még meg kell oldanunk, mert a fuvarozó cégek nem szívesen adnak kölcsön kisteherautókat Ukrajnába. Az autóbérlés és az üzemanyag költségeiben viszont kapunk segítséget. Jelenleg az a tervünk, hogy rendszeresítjük az utazásokat hetente egyszeri, vagy kétszeri alkalomra az ungvári fogadókészségtől függően. Az élelem mellett nagy méretű mobilkenneleket is magunkkal vinnénk. Az evakuált menhelyeknek szükségük lehet rá, akik Ungváron pihennek meg és aztán folytatják a menekülést – fejtette ki Kodolányi Endre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában