Madármentés

2022.03.15. 08:00

Meggyógyult a sérült bagoly

A madár a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madármentő központjába került.

Hegyi Erika

Forrás: bnpi.hu

Sikeres bagolymentésről számolt be a napokban a Bükki Nemzeti Park: „február utolsó hétvégéjén fogadtuk a hívást, sérült baglyot találtak az Ózd és Királd közti úton. A madarat Arlóba vitték, ahol megérkezésünkkor derült ki, hogy egy autós ütközés utáni, a körülményekhez képest jó állapotban lévő uráli bagollyal van dolgunk. Az állat a Természetvédelmi Őrszolgálat segítségével a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madármentő központjába, Egerbe került. Kelemen Tamás kollégánk gondos ápolásának köszönhetően néhány nap után baglyunk alkalmassá vált a természetbe való visszaengedésre, amit március 3-án a megtalálás helyszínéhez közel meg is tettünk.”

 

Az uráli bagoly Eurázsia észak-keleti részen elterjedt faj, hazánkban az 1960-as évek végén jelent meg. Napjainkra rendszeres fészkelőnkké vált, az Északi-középhegység idős bükköseiben, tölgyeseiben 100-200 pár lakik. Állandó madár, költése február végén-márciusban már megkezdődik. Stabil populációjának fennmaradást a folyamatos erdőborítás, a méretes, idős fákat és holtfát is biztosító erdőgazdálkodás segítheti. Magyarországon fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában