Kiállítás

2022.02.22. 18:00

Szerencs fotókon, rajzokon

Szerencs ismert és kevésbé ismert látványosságairól készült alkotásokat gyűjtött egybe a Fedezzük fel látnivalóinkat című tárlat.

Balogh Csilla

Forrás: Kazsik Marianna

A Zempléni Múzeumból a Zempléni Turisztikai Központba került az a kiállítás, amely rajzokon és fotókon mutatja be Szerencset a rajz és a fényképezés művészi eszközeivel. A felhívás szerint Szerencs ismert és kevésbé, esetleg egyáltalán nem látogatott műemlékeit és látványosságait megörökítő alkotások beküldését vártak gyermekektől és felnőttektől a szervezők. A beérkezett fotókat és rajzokat a Fedezzük fel látnivalóinkat című időszaki tárlaton állították ki. A műveket zsűri értékelte. 

 

– A cél nem az volt, hogy legyen első, második vagy harmadik helyezett, hanem a részvétel. A gyermekeket rajzok, a felnőtteket fotók beküldésére ösztönöztük. A két korcsoport képeit más-más kiállítóteremben helyeztük el. Az ifjak rajzait a felnőttek fotóival egy középiskolás hölgy Hegyalja Kapujáról készített gyönyörű fotói kötötték össze Színpompás Szerencs címmel. A legfiatalabb alkotó egy 3. osztályos tanuló volt. A legtöbb fotót Kazsik Marianna, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár könyvtárosa küldte be. Művei főként a várost idézik meg, de Tokaj-Hegyalja festőien gyönyörű vidékeit is megörökítik a maguk rendkívül sokszínű és csodálatos világában – mondta az Északnak dr. Bodor Mária.

 

A képes levelezőlapok világa 

 

 

A Zempléni Múzeum igazgatóhelyettesétől azt is megtudtuk, az időszaki kiállítást a Zempléni Múzeumban február 20-ig lehetett megtekinteni, ám ez nem jelenti azt, hogy végleg elbúcsúznak ezektől a képektől. A fotókat és rajzokat átszállítják a Turisztikai Központba, hogy könnyebben elérhető legyen a városba érkező látogatóknak. Dr. Bodor Mária azt is elmondta, a különböző kategóriák győzteseinek alkotásairól képes levelezőlap készül. 

 

 

Ennek apropóján érdemes megjegyezni, a képes levelezőlapok a 19. században jelentek meg, s hamar szenvedélyes gyűjtőkre is találtak. Az intézmény egyik legjelentősebb kollekciója nemzetközi hírű képeslevelezőlap-gyűjteményt tár a látogatók elé. A kiállítás ennek az érdekes kordokumentumnak a történetét, megjelentetésének körülményeit, régi és újabb funkcióit mutatja be.

 

(A borítóképen: A Rákóczi-vár kertje, tavasszal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában