Év hüllője-rajzpályázat

2022.02.10. 12:00

Rajzokon a színpompás gyík

Pusztáink színfoltja, a homoki gyík ábrázolásait várják az Év hüllője-rajzpályázatra.

DA

Fotó: Soós Tamás

Igazi kihívás elé állítja a rajzolni vágyókat az Év hüllője-rajzpályázat, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hirdetett meg „Alföldi puszták tarka gyíkja” címmel. A kevéssé ismert homoki gyíkról készült alkotásokat várnak 2022. április 30-ig. A verseny célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a ritkán szem elé kerülő gyíkfajunkat. Továbbá felhívják a figyelmet a számára otthont adó nyílt homokpusztagyepek fontosságára és sérülékenységére. 

 

A homoki gyík forrásállománya a Balkánra tehető, hazai elterjedése három területen, köztük Északkelet-Magyarországon jellemző. A gyíkocska amellett, hogy veszélyeztetett, változatos színei miatt nyerhette el az év hüllője címet. A hímek hátának közepén világoszöld sáv fut végig, amely a nászidőszakban élénkebb. Ilyenkor hasuk narancsszínűre vált, oldaluk alsó részén pedig kék pettyek jelennek meg. Ezzel nyerik el a nőstények tetszését, akiknek mintázata hasonló, de kevésbé kontrasztos, ezért fakóbbnak tűnik.

 

Online is bemutatják 

 

Az alkotói pályázatot korosztályonként öt kategóriában – óvodás, alsó és felső tagozatos, középiskolás, felnőtt – hirdették meg. Az év madara rajzpályázattal ellentétben itt kizárólag elektronikus úton beküldött munkákat és személyenként egy alkotást fogadnak el, amelyet a [email protected] címre kell eljuttatni. Ezek készülhetnek grafittal, színes ceruzával, zsírkrétával, tussal, temperával, vízfestékkel vagy a technikák ötvözetével. A részvétel feltétele az MME honlapján található űrlap kitöltése. Eredményhirdetés május 20-án lesz, az e-mailben értesített nyertesek rajzait a kiíró szervezet weblapján közzéteszik. A legjobbakat értékes ajándékokkal és apróságokkal díjazzák majd.

 

(A borítóképen: A modell – a homoki gyíkot kell ábrázolniuk a pályázóknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában