Egészség

2022.02.05. 13:30

Nincs szó tiltott ételekről

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége megmutatja, hogyan készíthető egészséges és finom menü.

NHK

Fotó: Shutterstock

A lakosság táplálkozással összefüggésbe hozható egészségügyi állapota azonnali változtatást sürget. A Global Burden of Disease Study 2019 hazánkra vonatkozó adatai szerint az egészségkárosodás jelentős részét a magas testtömegindex, a magas vércukor- és koleszterinszint, a dohányzás, a magas sófogyasztás, illetve a férfiak esetében a túlzott alkoholfogyasztás okozza. Jelenleg pedig a pandémia világított rá arra, hogy a túlsúly a koronavírus-fertőzés súlyos formájának kialakulásában is jelentős tényezőnek számít, ami nagymértékben rontja az életkilátásokat.

 

Minden az arányokon múlik 

 

A „Nők iskolája nem csak nőknek” elnevezésű projekt az érvényben lévő, hazai táplálkozási ajánlást, az Okostányért ülteti át a gyakorlatba. A szakemberek szerint az egészséges emberek számára nincs tiltott étel, a kiegyensúlyozott táplálkozás a rendszeresség mellett elsősorban az adagokon és az egyes élelmiszertípusok egymáshoz viszonyított arányán múlik. Az oktató- és receptvideókból álló projektnek az a célja, hogy méricskélés nélkül is berögzüljenek a helyes mennyiségek és arányok az étkezési rutinba. 

 

– Elsősorban a családok szintjén szeretnénk gyökeres változást elérni, ugyanis a táplálkozással összefüggő problémák a gyermekeknél is jelen vannak. A szervezet azt szeretné, ha a háziasszonyok és a családi étkezések kialakításában aktívan részt vevő férfiak is alkalmaznák a hétköznapokban az ajánlásokat. Bár az ajánlás maga is közérthető formában mutatja be a helyes adagokat és arányokat, ez az új projektünk a mindennapok szintjén mutatja meg, hogy ezek miként építhetők be egyszerűen az étkezésekbe, illetve az ételek elkészítésébe, hogy rutinná váljanak – mondta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.

 

(A borítóképen: A változatosságon van a hangsúly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában