Az év madara kampány

2022.02.06. 19:30

Modell lett az év madarából

Művészi rajzokat, festményeket várnak az MME alkotói pályázatára a zöld küllőről.

DA

Fotó: Orban Zoltan

Az év madara kampány kapcsán rajzpályázatot hirdet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) öt kategóriában: óvodások, alsó és felső tagozatosok, középiskolások és felnőttek részvételével. 

 

Három színes madár közül a zöld küllő kapta a legtöbb internetes szavazatot az év madara versenyben. A pályázatra olyan alkotásokat várnak idén március 14-ig, amelyek ezt a különlegesen szép harkályfajt hűen ábrázolják – tájékoztat honlapján a szervezet. 

 

A „Sokszínű természet” jeligével meghirdetett 2022-es év madara kampány az erdők madarait hozza közelebb az érdeklődőkhöz ismeretterjesztési jelleggel. 

 

A zöld küllő gyakori harkályfélénk, így nem veszélyeztetettsége, hanem élénk színű tollai miatt szállhatott versenybe. 

 

Ugyanakkor a harkály és fakopáncs madárcsoportról elmondható, hogy az egyre inkább eltűnő öreg erdők lakói, hiszen az odvas fákban tudnak fészkelni és elegendő táplálékot találni maguknak. 

 

A zöld küllő a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket kedveli. 

 

Fő tápláléka a hangya, bár a fák kérge alatt megbújó más rovarokat is elfogyasztja. Állandó madarunk, de télen kóborolhat. 

 

Odúját maga készíti és akár több évig használja.

 

Madárhatározót nyernek 

 

A rajzpályázatra legfeljebb három A4-es méretű pályamunkával lehet nevezni. 

 

Ezek készülhetnek grafittal, színes ceruzával, filctollal, zsírkrétával, tussal, temperával, vízfestékkel vagy akrillal. A kézzel készült alkotásokat az MME postafiókjába, az 1536 Budapest, Pf. 283-ra kell elküldeni. A borítékra rá kell írni, hogy „Zöld küllő”. Emellett a pályázó nevét, életkorát, nevezési kategóriáját, telefonszámát, lakcímét, e-mailcímét, továbbá a szülő vagy felkészítő pedagógus nevét. 

 

A részvétellel az alkotó hozzájárul pályaműve internetes megjelenéséhez is. Minden kategóriában a legjobb hármat díjazzák a március 30-ai eredményhirdetésen. Értékes könyveket és kisebb ajándékokat lehet nyerni.

 

(A borítóképen: A zöld küllő ábrázolását kérik a versenybe szállóktól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában