Állatvilág

2022.02.05. 18:30

Kisállatnak is jó a diéta a kóros elhízás ellen

A kedvencek elhízásának egyik leggyakoribb oka a gazdi étkezései alatti nassolás.

DA

Jóval kevesebb szó esik kisállataink túlsúlyosságáról és diétázásáról, mint az emberéről, de hasonlóképpen gyakran lehet rá szükség. Egy olvasónk jelezte, hogy kutyája túlsúlyos, és aggódik, hogy ez hosszú távon kedvence egészségügyi problémáihoz vezethet. Állatorvos szakértőnket kérdezte, hogy mi az állatdiéta helyes menete. 

 

– A diétának különböző célja lehet: egyrészt a testsúly mérséklése, másrészt bizonyos betegségek tüneteinek enyhítése és a kiújulás esélyének csökkentése – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Az elhízott állatok mellett diétáznak a vesebeteg, májbeteg, cukorbeteg kedvencek. A húgyhólyagkövesség műtéti megoldása után is szükség van diétás táplálásra.

 

Betegség is okozhatja 

 

A hízás inkább a téli időszakra jellemző, mert ilyenkor négylábú barátaink is kevesebbet mozognak, a hideg időjárás miatt azonban nagyobb az étvágyuk. 

 

– A súlynövekedés legegyszerűbb oka, hogy túl sokat vagy sokszor adunk enni az állatnak. Tipikus példája ennek, amikor a gazdi mindig ad valamit a saját ebédjéből, vacsorájából is a táp mellé. Érdemes ellenőrizni az adott tápon, hogy a kutyánk, cicánk testsúlyának megfelelő adagot adjuk-e. Óvatosnak kell lenni a túlzott nassolással is. Betegségek szintén okozhatnak elhízást, így például a pajzsmirigy-alulműködés, a Cushingkór és a cukorbetegség. Abban az esetben, ha nem adunk több vagy másféle tápot, mint korábban, és mégis hirtelen sokat hízott kisállatunk, érdemes konzultálni az állatorvossal – javasolta a szakember.

 

Diétás táp, több séta 

 

Az állatokat nehéz fogyókúráztatni, ezért inkább a megelőzésre kell fókuszálni. 

 

– Hasonlóan az emberekhez, a hízás növeli az ízületi betegségek, a gerincproblémák, a szívés érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Első lépésként a nassolást, a jutalomfalat mennyiségét kell drasztikusan leredukálni. Ha kell, zárjuk ki kedvencünket, amíg mi eszünk, akkor nem néz ránk hatalmas, esdeklő szemekkel. Érdemes diétás tápot választani, és csak a súlyának megfelelő mennyiséget adni. Ha a rendes tápját eszi, akkor csak kis lépésekben, mindig 5-10 százalékkal csökkentsük az adagját. A kutyáknál, ha egészségi állapotuk engedi, mindig kicsit nyújthatunk a séta hosszán. A cicáknál nehezebb a helyzet, mert a javaslat szerint jó, ha mindig van előttük száraztáp. Náluk a fogyókúrás táp etetése a célravezető – ajánlotta az állatorvos.

 

Várjuk leveleiket! 

 

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

 

(A borítóképen: Dr. Vass Andrea kisállatgyógyász)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában