Ezt írtuk anno 1992-ben

2022.02.19. 07:30

„Egyszerűen dolgozni fogok”

Úgy érezte: tényleg őt kívánja és szereti a város. Harminc éve választották meg színházigazgatónak Miskolcon Hegyi Árpád Jutocsát.

ÉM

Forrás: ÉM

Hogyan érzi magát? – kérdezte Hegyi Árpád Jutocsát az Észak-Magyarország riportere, miután a miskolci közgyűlés nagy többséggel őt választotta a Miskolci Nemzeti Színház igazgató-főrendezőjévé. „Azért fantasztikusan, mert úgy éreztem ezen a közgyűlésen, hogy tényleg engem kíván és engem szeret a város. Úgy éreztem a felém forduló tekintetekből, hogy úgy gondolják, az lesz a legjobb, ha én leszek a színidirektor” – olvasható a válasz az Észak-Magyarország 1992. február 7-i számában. Fantasztikus felelősségként is beszélt a megbízatásáról: „igazán minőséget előállítani tudó társulattá” összerázni a színházat. És hogy hogyan felel majd meg ennek? „Azt hiszem, egyszerűen dolgozni fogok” – vetítette előre. 

 

A színházépítésben ezt a tervet fogalmazta meg: „Szeretnék népszerű nagyszínházi arculatot, egy művészszínházi vagy kamaraszínházi arculatot, amely egy észrevétlen apró lépéssel a közönség ízlése előtt járva teszi egyre műélvezőbbé, műértőbbé, kulturáltabbá a miskolci közönséget. Tervezek egy harmadik arculatot: felfedező, kísérletező vagy stúdiószínház formájában. Előrehaladás sem a tudományban, sem a művészetben nincs kísérletezés nélkül” – sorolta. 

 

Hegyi Árpád Jutocsa 1992 és 2002 között állt a Miskolci Nemzeti Színház élén. Társalapítója volt a miskolci nemzetközi operafesztiválnak is.

 

(A borítóképen: Hegyi Árpád Jutocsa napjainkban. A színház egyik nagy, sokat ígérő korszaka fűződik a nevéhez)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában