Kikelet

2022.02.18. 16:00

Egészséghét a tarcali az óvodában

A gyermekek egészségének védelme, az ellenálló képességük fokozása és az ismeretszerzés volt a kitűzött cél.

Bacsó István

Forrás: Olvasónktól

Minden év elején megszervezik a gyermekek számára az egészséghetet a tarcali Kikelet óvoda és bölcsőde óvodapedagógusai, amely alatt az apróságok egyszerre tanulhatnak meg új és fontos dolgokat, például a higiéniáról, a balesetekről vagy akár a lelki békéről, miközben nagyon jól szórakoznak is. 

 

„Ez az egészséghét illeszkedik a kidolgozott pedagógiai programunkhoz, amelynek elnevezése az „Egészségesen az életért, a jövőért”. Ezt a programot beépítjük a mindennapi tevékenységünkbe is, ezen a héten pedig koncentráltan foglalkozunk az egészséggel, egészséges életmóddal” – tájékoztatott Kissné Dudás Gabriella intézményvezető, aki hangsúlyozta, nem egy átvett programról van szó, saját kollégáival készítették és fejlesztették tovább az elmúlt években. 

Kiemelt feladatuknak tartják az egészségtudatos életmód megalapozását már a bölcsődéskortól kezdve. A gondozási és a testnevelési feladatok megfelelő ellátása mellett elősegítik a gyermekek egészségének védelmét, megóvását. A családi neveléssel összhangban, a gyermekek fejlettségének megfelelően, a káros szokások megelőzése érdekében felvilágosítómunkát is végeznek. A korcsoportok különböző szintjeihez igazodva beszélgetnek a gyerekekkel például az alkohol, a dohányzás vagy a kábítószerek romboló hatásáról vagy a szívünk védelmének fontosságáról, az Egészségesebb Óvodák Nemzetközi Hálózatának útmutatásai alapján. A hitelesség érdekében fontosnak tartják a pozitív példamutatást. 

 

Minden nap más 

 

 

„A fertőzésveszély miatt az egyes foglalkozások csak csoportbontásban tarthatók meg. Ez azzal járt, hogy egy-egy előadást, feladatot ötször ismételtünk meg, a három óvodás és két bölcsődés csoport számára. A kollégáim szívesen végezték ezt el, ahogy a tokaji mentőállomás dolgozói is, akik a balesetekről, életmentésről tartottak előadást” – mondta el az intézményvezető. 

 

„A hétfő a mozgásról szólt. Közös tornával indult a nap, akadályversenyekkel, sorversenyekkel és kinti tevékenységekkel, mint a rollerezés, biciklizés. Kedden a lelki egészségvédelemre helyeztük a hangsúlyt. Volt meditáció, teázós délelőtt, amikor kicsit ráhangolódtunk a nyugalomra és a pihenésre, relaxációs zenékkel.” 

A kis nebulókra sok más izgalom is várt a héten. Szerdán „Találd ki” címmel játékos ügyességi vetélkedőn mérhették össze tudásukat, ahol az egészséges ételek és az évszakoknak megfelelő öltözködés voltak terítéken. Csütörtökön gördült be a mentőautó, és egy élethű bábun gyakorolhatták az újraélesztést, egymáson a stabil oldalfekvést és a vérnyomásmérést. Zárásként a péntek a jóízű falatozásé volt, sok-sok felajánlott gyümölcsből, zöldségből készültek saláták, finomságok. 

 

„A különböző aktivitásokat képzett, tanfolyamokat végzett óvodapedagógusok irányították szakszerűen” – tette hozzá Kissné Dudás Gabriella. 

 

(A borítóképen: A hétfő a sport jegyében telt a tarcali kicsik számára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában