Védett madár

2022.02.13. 16:00

A túzok légvezetéknek repült, ez okozta halálát

A ritka madár Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.

HE

Fotó: Shutterstock

Elpusztult túzokot találtak lakossági bejelentés alapján nemrég a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. 

 

A madár annak ellenére, hogy jó látási viszonyok voltak aznap délelőtt, repülés közben légvezetéknek ütközött és elpusztult. A vezeték, amelynek nekirepült, a szárnyát vágta el. Az eset nem egyedi, ezek a madarak gyakran nem észlelik időben az oszlopok között feszülő sodronyokat. Rossz látási viszonyok mellett vagy menekülés közben különösen veszélyesek számukra a vékony huzalok. Nem ez az első a régióban, hogy a ritka madár ilyen módon pusztul el, de az országban is jelentős a hasonló esetek száma. Azonban nemcsak a túzokra veszélyesek a légvezetékek, hanem minden nagy testű madárra, adott hírt a történtekről a Bükki Nemzeti Park.

 

Oszlopot szigetelnek 

 

A túzok Európa legnagyobb testtömegű madara. Magyarországon fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke egymillió forint. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján jelenleg sérülékeny státuszban tartják nyilván. Hazai állománya az elmúlt években azonban fokozatosan erősödött. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a dél-hevesi és dél-borsodi régióban él egy kis létszámú, peremhelyzetű populáció, amely csak néhány egyedet számlál. Ezért különösen nagy veszteségnek számít ennek az egy egyednek az elvesztése is, hívják fel a figyelmet a természetvédők. 

 

Azonban van megoldás a problémára. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt időszakban az áramszolgáltatókkal együttműködve jelentős erőfeszítéseket tett a madárpusztulások mértékének csökkentése érdekében. A 2000-es évek elején LIFE-programok támogatásával kezdték meg az oszlopfej-szigeteléseket, valamint a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet területén a légvezetékek földkábelbe helyezését. 

 

2013 és 2015 között a Dél-borsodi és a Dél-hevesi Tájegység területén a középfeszültségű szabadvezetékek szigetelésével, valamint földkábelek fektetésével, összesen több mint 1,3 milliárd forintos beruházással jelentős sikereket értek el. A madárvédelmi szempontból veszélyes középfeszültségű szabadvezeték-hálózatot madárbaráttá alakították. Megtörtént 10 ezer oszlopfej madárbarát szigetelése és 40 kilométer légvezeték földkábelbe helyezése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában