Méhész előadás

2022.02.23. 12:00

A méz nem csak finom, gyógyít is

Mézes Gergő méhész előadását hallgathatják meg az érdeklődők a könyvtárban.

HM

Ismeretterjesztő előadásra várja az érdeklődőket csütörtökön a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár Méhészet – Apiterápia címmel. Molnár Gergely, azaz Mézes Gergő vizsolyi méhész vezeti be az érdeklődőket a természetgyógyászat egyik ágának rejtelmeibe. A méhész a méz és az ahhoz kapcsolódó termékek előállítása mellett ugyanis apiterápiával is foglalkozik, amely a méhek által előállított anyagok gyógyító célú felhasználását jelenti.

Sok mindenre alkalmas 

 

Mézes Gergő honlapján olvasva megtudhatjuk, a méz és az abból készült termékek többek között reumás ízületi gyulladások, a térd idült ízületi gyulladásai, a csípőízület megbetegedései, nyaki-felkari idegfájdalom, a légutak heveny és idült betegségeinek gyógyítására is alkalmasak. A méhészeti termékek ugyanis koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait, ezáltal nagy mennyiségben biztosítják a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. 

 

A méhész „mézes élményekről” is mesél a résztvevőknek. 

 

Mézes Gergőről többször írt az Észak-Magyarország. Már gyermekkora óta foglalkozik méhészkedéssel, a szakma alapjait édesapja mellett sajátította el. Önálló méhészetét 1999-ben indította el. Vándorméhészetük van: bővelkednek a fajtamézek számában, ma már 450 családdal munkálkodnak együtt. 2016-ban nyitotta meg kapuit a Mézes Vendégház és Apiterápiás Központjuk. 

 

Az előadás február 24-én lesz délután fél 5-től a Szabó Lőrinc könyvtárban. A rendezvény része a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott Élhetőbb környezetért címet viselő programsorozatnak.

 

(A borítóképen: Mézes Gergely a vizsolyi méhészetben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában