Az állatorvos válaszol

2022.02.14. 15:00

A gazdit is megvédi az oltás

A felelős állattartásnak része, hogy a kedvenc már kölyökkorban megkapja a védőoltásait.

Detzky Anna

dr. Puskás Gábor ifj. kisállatgyógyász

Fotó: Bujdos Tibor

Ahogy a gyerekeknél, úgy a kisállatoknál is elengedhetetlen a kötelező védőoltások beadása, hogy a gazdik megóvhassák őket olyan halálos fertőző betegségektől, amelyekre egyébként nincs gyógymód. Arról nem is beszélve, hogy némelyiket, például a veszettséget az emberek is elkaphatják. Egy kölyökkutyát tartó olvasó érdeklődött állatorvos szakértőnknél, hogy mennyi idős korban kaphatja meg a kiskutya az első oltásait, és mi ennek a menete. 

 

– Egy gondos gazdi jól teszi, ha már két-három hónapos korban elhozza a kisállatát az első védőoltásra. Ez általában veszettség elleni vagy kombinált oltás szokott lenni – mondta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – A szúrás kicsit kellemetlen, de nem okoz komoly megterhelést a kedvenc számára, ugyanakkor megvéd egy jóval nagyobb problémától. Valamely gyógyíthatatlan vagy nehezen kezelhető fertőző betegségtől. Ennek ellenére a szegényebb területekről sokan anyagi okokból nem oltatják be négylábú barátjukat, ami járványügyi szempontból hazánkban is kockázati tényező. Ott, ahol hiányzik az állat oltási könyve, mindig gyanakszunk, hogy a kötelező oltások is elmaradtak, de mielőtt beoltatnánk, néhány hetes megfigyelésnek vetjük alá. 

 

A kisállatoknak is fiatal korban kell megkapniuk az oltásaik zömét. 

 

– A vakcinák egy részét évente meg kell ismételni. Kivéve a szobacicáknál, mert ők nem igazán találkoznak a gazdin kívül mással. Az alap oltás általában kölyökkorban többszöri alkalomból áll, amit oltási sorozatnak hívunk. Mindig egyénre szabottan írjuk ki az oltási tervet attól függően, hogy milyen körülmények között tartják a négylábút. Hogy van-e mellette másik állat, illetve benti vagy kinti kedvenc-e. Veszettség ellen nemcsak kutyáknak, de a kijárós cicáknak is javasolni szoktuk a vakcinát, bár ez egyelőre csak ebeknek kötelező. A macskák számára megfázásos megbetegedések ellen is létezik oltás, amely akkor is hatékonyan véd, ha a cica esetleg beteg kóbor macskákkal találkozik. Az oltás beadása előtt nagyon fontos a betegvizsgálat, amelynek keretében részletesen kikérdezzük a gazdit a kedvencről, és meg is vizsgáljuk az állatot. Így kizárhatjuk az esetleges egészségügyi kockázatokat. Az oltás az immunrendszert veszi igénybe, és arra készteti, hogy kellő mennyiségű ellen anyagot termeljen – magyarázta az állatorvos.

 

Várjuk leveleiket! 

 

 

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kis állatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az azallatorvosvalaszol@gmail. com címre várunk. Az akut problémákkal kérjük, hogy keressék fel állatorvosukat!

 

(A borítóképen: Dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában