Kiadvány

2022.01.01. 17:30

Újra szól a régi krónika

Az új kiadványban az egykori Abaúj-Torna vármegye településeinek történelméről olvashatunk érdekes cikkeket.

ÉM

Forrás: Olvasónktól

Karácsony előtt Abaúj-tornai Krónika címmel új helytörténeti magazin jelent meg, az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesület kiadásában, hívta fel a figyelmünket dr. Nagy László jogász, helytörténész, a krónika főszerkesztője.

 

Több mint száz éve

 

Mint mondta, 1918-ban szűnt meg a Történelmi Közlemények Abauj-Torna vármegye és Kassa multjából című folyóirat, és azóta nem volt olyan kiadvány, amely rendszeresen az olvasók elé tárta volna Abaúj-Torna vármegye településeinek történetét. A fent említett Történelmi Közlemények első számának előfizetési felhívásában így fogalmaztak: „Abauj-Torna vármegyének és Kassa városának hazánk történelmében oly kiváló szerep jutott és levéltáraik oly gazdagok, hogy az ezekben őrzött nagybecsű politikai, művelődés- és családtörténeti adatok feldolgozása és közlése nemcsak e vármegye és város fiát, hanem a történelemnek minden barátját is érdekelhetni fogja” – idézte dr. Nagy László.

 

– Az új kiadvány célja is a tudományos ismeretterjesztés és a megye ezen részének népszerűsítése, mivel Abaúj-Torna vármegye méltatlanul háttérbe szorult az elmúlt száz évben. Borsod és Zemplén felsőoktatási intézménnyel, levéltárral, múzeummal rendelkezik, Abaúj és Torna azonban mindezeket elveszítette 1920 után székhelyével, Kassával együtt, ami kulturális és tudományos szerepének csökkenését eredményezte. Pedig Abaúj-Torna vármegyének mind a történelemben, mind a kultúrában jelentős szerepe volt, hiszen a Rákócziak mellett ez a vármegye adta az országnak az első női képviselőt, Slachta Margitot, a 2006-ban boldoggá avatott Salkaházi Sárát, vagy a világon az egyik legnépszerűbb magyar írót, Márai Sándort. Ehhez a vármegyéhez tartozott nemcsak Boldogkőváralja, de Regéc és Füzér vára is – sorolta a helytörténész.

 

Jelezte: a színes, több mint 100 oldalas kiadványban az egykori Abaúj-Torna vármegye településeinek történelméről olvashatunk érdekes és színes cikkeket. Az újságban hosszabb tanulmányok és a rövidebb, településeket bemutató írások, levéltári forrásközlések, tréfás történetek, száz évvel ezelőtti újságcikkek egyaránt helyet kaptak, így várhatóan sok történelmet kedvelő, Abaújhoz, Tornához kötődő érdeklődő olvassa majd szívesen. Minden évben számos tudományos munka készül a térségről, érdekes előadások hangzanak el konferenciákon, a régészeti kutatások is újabb adalékokkal gazdagítják a múltról szóló ismereteinket, azonban ezek csak ritkán jutnak el a nagyközönséghez.

 

– Az egykori vármegyében 1910-ben 262 település volt, van tehát bőven bemutatni való község és város, érdekes történet, az országhatáron belül és azon túl is, hiszen a ma Szlovákiához tartozó területekről is olvashatunk írásokat. Célunk évente két lapszám kiadása. Szeretnénk a szerzők számát gyarapítani és a kiadás anyagi feltételeit hosszú távon biztosítani. Minden abaúji és tornai önkormányzattól várjuk a lap támogatását, továbbá örömmel fogadjuk magánszemélyek adományait, vállalkozások hirdetéseit. Bízunk abban, hogy az új, történelmi magazint nemcsak a helyiek, hanem az idelátogató turisták is örömmel olvassák majd, és arra ösztönzi őket, hogy még alaposabban megismerjék ezt a vidéket – fogalmazott a helytörténész.

 

(A borítóképen: Nagy László helytörténész, főszerkesztő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában