Ünnep

2022.01.01. 11:00

Újévi szerencsehozó és egyéb babonák

Az újévhez annyira hozzátartozik a malac és a lencse, mint a karácsonyhoz a bejgli és a halászlé vagy húsvéthoz a sonka és a tojás.

ÉM

Forrás: MW

Fotó: Knap Zoltán

A disznó előtúrja a szerencsét, a lencse pedig lapos, és pénzre hasonlít, így ha lencsét eszünk, pénzesőben lesz részünk az új évben. A hagyományok szerint a szemes ételek a gazdagságot jelképezik, mert annyi van belőlük, amennyi pénzt szeretne a lencsét ebédelő babonás. 

 

Máshol is fogyasztják 

 

A lencseevés nem tipikusan magyar hagyomány, Olaszországban is lencsét esznek, ott azonban a megduzzadó szemeken van a hangsúly, ugyanis a lencse méretének növekedése a növekedő gazdagságot jelképezi. Mint a rizs Pakisztánban és Indiában: az ottani babonákban is a sokaság és a térfogat-növekedés a lényeg. Hasonló céllal Törökországban gránátalmát esznek, a gyümölcsből kiszóródó számtalan vörös mag a leendő gazdagságot jelképezi. A piros szín az emberi szívet, vagyis az életet és a termékenységet is szimbolizálja. Az Egyesült Államok déli államaiban kukoricából készült süteményeket esznek, mert annak aranybarna színe az aranyra hasonlít. Amerikában a zöld levelű ételeket is eszik, mert az a papírpénzre hasonlít. Viszonylag új keletű szokás ez, hiszen papírpénzt is csak néhány száz éve használunk. 

 

Lengyelországban, Németországban és Skandináviában heringet esznek éjfélkor, hogy biztosítsák az egész éves sikereket. A hal ezüstös pikkelyei a fémpénzekre hasonlítanak. Kínában egész halat szolgálnak fel fejestül és farkastul, így szimbolizálják, hogy az egész év jó lesz, az elejétől a végéig. Magyarországon egyes nézetek szerint ilyenkor tilos halat enni, mert elúszik a szerencse. Míg mások úgy gondolják, az ezüstös halpikkely hozza a szerencsét.

 

(A borítóképen: Szilveszter napján kedvelt étel a sült malac)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában