Állatvilág

2022.01.08. 13:00

Több száz eb veszett el

A szilveszteri állatmentésnél a legnagyobb nehézséget a rosszul regisztrált chipadatok jelentették.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Az emberek igyekeztek bepótolni a 2020-ban elmaradt bulizást szilveszterkor. Az állatvédők ebből kifolyólag arról számoltak be, hogy a megszokotthoz képest több riasztás futott be hozzájuk. Sok elkóborolt kutyának, cicának még mindig keresik a gazdáját.

 

Hatszáz bejelentés 

 

– Már körülbelül hatszáz kutyát jelentettek be hozzánk az egész országból, ami példátlan. Ez a szám a héten valószínűleg nyolcszázra fog emelkedni, mert a legtöbben hétfőn jelzik, hogy eltűnt az állatuk – mondta Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet szervezője. – Olyan sok kutya volt kint az utcákon szilveszter éjszaka, hogy az önkénteseinkkel nem tudtuk időben befogni mindet. Gyakran 2-3 órát is várakoznia kellett a megtalálónak, amíg odaértünk a másik mentésről, és leolvashattuk a chipet. A gazdik értesítésében nehézséget okozott, hogy sokszor a chipre regisztrált telefonszám és név sem stimmelt. Ennek ellenére voltak sikeres mentéseink, néhol a szomszédok segítségével. Ügyeleti telefonszámunk a mai naptól már nem hívható, de a héten online bejelentett eseteket még kiposztoljuk, és ha megvan a gazdi, hazajuttatjuk a kedvencet. A többieket pedig elvisszük a legközelebbi menhelyre.

 

A miskolci gyepmesteri telepre már szilveszter előtt elkezdtek érkezni a kutyacsaládok. 

 

– Már év vége előtt megszaporodtak a riasztások, mert akkor elkezdődött a petárdázás, és egészen vasárnapig kitartott. Ezt nemcsak Miskolcról, hanem Mályiról is elmondhatom, ugyanis mi ott ünnepeltünk – tudatta Szabó Judit, a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány elnöke. – Főleg anyakutyák kölykökkel kerültek a Miskolci Állategészségügyi Telepre, ahonnan alapítványunk menteni szokott. A szilveszter éjszakának rengeteg áldozata volt, sok rémült kutya a kerekek alatt végezte. Ezenkívül találtunk olyan ebet, ami nyakörvvel, pórázzal együtt szökött meg, de még nem került elő a gazdája, mert a chipjét nem regisztrálták. Arra számítunk, hogy ezen a héten sok bejelentés lesz, mivel a megriadt, elkóborolt kedvencek ilyenkor kezdenek előbújni az átmeneti rejtekhelyeikről. A legnagyobb baj azonban az, hogy nemcsak a gyepin, hanem az ideiglenes befogadóinknál is telt ház van. 

 

A Sárospataktól 7 kilométerre található Károlyfalván találtak meg egy elbujdokolt németjuhászt. 

Törő Gábor egy mentett kutyussal a sok közül | Forrás: Olvasónk küldte

– Nagyon erőteljessé vált a lakossági petárdázás szilveszterkor, még emberi füllel is rettenetes volt hallgatni. Sok elveszett kutyát jeleztek, főleg tacskókat – adta hírül Törő Gábor, a sárospataki Manduláshegyi Kutyaotthon vezetője. – Jelenleg pedig Károlyfalvára jöttem egy németjuhászt menteni, aki sántít egy kicsit, úgyhogy valószínűleg megsérült a lába. Nemrégen sikerült elérnem a sárospataki gazdáját, aki nagyon örült. Ilyenkor mi is boldogok vagyunk, és segítünk a hazajuttatásban is. Egy fekete puli miatt szintén riasztottak minket Károlyfalváról, de az állat annyira félénk, hogy eddig nem sikerült befognunk. Egy elütött kutyust pedig sajnos elveszítettünk. A korábbi évek tapasztalatai alapján gyakran nálunk ragadnak az újévkor megtalált kedvencek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában