Védelem

2022.01.25. 13:00

Óvják a vörös mókusokat

Hazánkban is védelemre szorulnak a vörös mókusok, de egyelőre nincsenek veszélyben.

Detzky Anna

Forrás: Vadonleso.hu

Sokfelé lehet olvasni róla, hogy veszélybe került az európai vörös mókus. Magyarország jelentős mókusállománnyal rendelkezik. Nemcsak az erdőkben, hanem parkokban is gyakran találkozhatunk a kedves kis állatokkal. Különleges látvány, ahogy rendkívüli ügyességgel egyensúlyoznak a fák ágai között, és mostanra annyira megszokták az emberek közelségét, hogy még eleséget is elfogadnak a sétálóktól.

 

– A Brit-szigeteken és az Appennini-félszigeten invazív fajként megjelent az amerikai szürke mókus. A parapox nevű vírus hordozója, amit a faj egyedei könnyen átvészelnek. Viszont a mi vörös mókusunkat 2-3 nap alatt egy ebolaszerű tünetegyüttes kíséretében elpusztítja – tájékoztatott Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces-zoológiai szakreferense és a Vadonleső program munkatársa. 

 

– Az amerikai szürke mókus két európai élőhelyén már elkezdte megtizedelni a vörös mókusokat ez a kór. A Brit-szigetek vörösmókus-állománya ennek következtében 90 százalékban kipusztult. Az Alpokon azonban nem tudnak átjutni a szürkék, így Magyarországon még nem jelentek meg, és az őshonos fenyőerdőket is elkerülik. A megtelepedésüket úgy igyekszünk a továbbiakban is megakadályozni, hogy idegenhonos inváziós fajként tiltólistára tettük, és kereskedelmi forgalomba nem kerülhet. 

 

A pelék nem zavarják 

 

A vadonleso.hu oldalon bárki megtekintheti a magyarországi mókustérképet. 

 

– Hazánkban országos szinten végzünk mókusmonitorozást, azért, hogy minél hamarabb észrevegyük, ha bármi változás történik a vörös mókusok egyedszámában. A Vadonleső természetvédelmi program keretén belül a lakossági bejelentések segítségével nyomon tudjuk követni a faj terjedését. Általában azt is jelzik nekünk, hogyha egy megszokott helyükön évek alatt eltűnnek az állatok.

 

Mókustérképünkön jól látszik, hogy a vörös mókusok nagy számban középhegységeink, hegylábaink és dombságaink lakói. Jelenleg több pelefajjal osztoznak az élőhelyükön, de semmilyen konkurenciát nem jelentenek egymásnak, mert a pelék éjszakai állatok, és mással táplálkoznak. Viszont zárt erdőségekben a nyusztok, a parkokban pedig a nyestek elkaphatják őket – fejtette ki a Vadonleső program alapítója. 

 

Az európai vörös mókusok az emberlakta helyek közelségét keresik. 

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a magyar vörösmókus-állomány nincs veszélyben, sőt éppen ellentétes folyamatnak lehetünk a tanúi. Lassan igazi városlakó fajjá válnak, mert az erdőből behúzódnak a parkokba, temetőkbe. A településeken szeretik őket az emberek, és még enni is kapnak. Emellett a ragadozók nagy részét elkerülik. Elmondható, hogy már az Alföldre is betették a lábukat a vörösek, például a debreceni Nagyerdőbe. Viszont tudjuk, hogy ha hazánkba bevándorolna az amerikai szürke mókus, az általa hordozott betegség rövid időn belül képes lenne kipusztítani az őshonos állományt – magyarázta Bakó Botond. 

 

(A borítóképen: Folyamatosan monitorozzák a vörös mókusok egyedszámát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában