Biztos halál vár rájuk

2022.01.21. 11:30

Ne etessük a vízimadarakat, nem szorulnak rá!

Az etetett madarak kiesnek a természet rendjéből, nem tudnak fiókákat nevelni, biztos halál vár rájuk.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Befagyott hattyúkhoz riasztották pár nappal ezelőtt a Mályi Madármentő Állomás természetvédőit a Kistokaji-tóhoz. A szakemberek hamarosan meg is érkeztek, de szerencsére a vízimadarak még nem kerültek teljesen a víz fogságába, nehezen, de azért kievickéltek a tóból.

 

Az eset kapcsán Lehoczky Krisztián, a madármentő állomás vezetője megjegyezte: remélhetőleg nem lesz semmi probléma a kistokaji hattyúkkal, hiszen a lihogókat még jégmentesen tudják tartani a mozgásukkal. „Ha baj lesz, úgyis megyünk.” (A lihogó az álló vagy csak lassan áramló vizeink jegesedése után a madarak által fagymentesen tartott vízfelület.)

 

Lehoczky Krisztián ismételten megkér mindenkit, hogy ne etessen hattyúkat és vízimadarakat. Feltett egy fotót az állomás közösségi oldalára, amin egy kenyérrel etetett hattyú látható. A madár szárnya a nem megfelelő táplálék, a kalcium- és foszforeltolódás, a fehérjedús táplálék bevitele és a hirtelen izomtömeg-növekedés miatt eltorzult, és örök életére nyomorék marad.

 

A földre zuhant

 

„A madarak nincsenek rászorulva emberi segítségre. Nincs szükségük kényszeretetésre, mert ha etetik őket, a tavakon maradnak, majd egy hideg éjszakán tényleg belefagynak. Bármit is adnak nekik enni, azzal csak rontják a helyzetüket, és könnyen megismétlődik ugyanaz, mint pár éve, amikor a hattyú megpróbálta elhagyni a tavat, de nem sokkal odébb a földre zuhant, és összetörte magát. Nem is beszélve arról, hogy ha sok madár zsúfolódik össze egy szabad vízfelületen, akkor az a madárinfluenza terjedését is elősegítheti”, fogalmazott a madármentő.

 

Jelezte, ha kenyérrel és pékáruval eteti valaki a vízimadarakat, akkor azok bélgyulladást kaphatnak, ami pusztuláshoz vezet, angyalszárnyuk alakul ki, amitől röpképtelenné válnak, örök életükre nyomorékok maradnak, kiesnek a természet rendjéből, nem tudnak fiókákat nevelni, biztos halál vár rájuk. Ráadásul a tó szervesanyag-tartalma megnő, amitől felposhad a víz. Nem szabad etetni kukoricával, búzával, ropival és csipsszel sem, hívta fel a figyelmet Lehoczky Krisztián.

 

„Azzal segítesz, ha nem etetsz minket! Köszönjük! Üdv a tó közepéről: a hattyúk”, üzent a vízimadarak nevében.

 

(A borítóképen: A hattyúk etetése kenyérrel, pékáruval különösen veszélyes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában