Sárospatak

2022.01.23. 08:30

Művészi naptárral ápolja szülővárosa örökségét

Sárospatak emblematikus helyszíneiről készült gyönyörű fotókból álló naptár számítógépre.

Detzky Anna

Fotó: Szajkó József

Ezúttal különleges naptárral lepte meg Szajkó József fotóművész a sárospataki öregdiákokat és ismerőseit. Kifejezetten a digitális világ igényeihez alkalmazkodik ez a változat. A háttérképnek beállítható helyi fotók a számítógép mellett tableten is jól mutatnak.

 

Megörökíti a városképet 

 

– Évtizedek óta foglalkozom fotózással, és mindig újabb és újabb ötleteim jöttek. Mivel Sárospatakon élek, igyekeztem a városunkról csinálni képeket és összegyűjteni az itt készült régi fotókat – mondta Szajkó József. – Ebből született a Kettőslátás című kiállításom, ahol a Sárospataki Nagykönyvtár 1920-as, 1930-as években fotózott felvételeit és a saját fényképeimet vetem össze ugyanazokkal a helyszínekkel. Korábban az ábrázolt helyekre is kitettem a montázsolt képeket. Többen megkerestek az elszármazott sárospatakiak közül szerte az országból és külföldről, hogy szívesen nézegették ezeket a fotókat, amelyek felérnek egy vizuális történelemkönyvvel. 

 

A naptár ajándékba készült, ezért ingyenesen letölthető. 

 

– A sok pozitív visszajelzés kapcsán jutott eszembe, hogy összeállíthatnék egy digitális naptárat hónapokra lebontva, amelyet háttérképeknek lehetne használni. Minden hónapban a város egy nevezetes helyszínét, épületét jelenítem meg aktuális fotókon. Szeretném bemutatni a jelenlegi városképet és emlékeztetni az innen származókat a szülőhelyükre. A kiadványban látható sorrendben: a Sárospataki Bazilika, a Bodrog folyó a híddal, a Rákóczi-vár, a Bodrog holtága, az Árpád Vezér Gimnázium, a Kossuth Internátus, a Tokaj-Hegyalja Egyetem, a Végardó Fürdő, a Hild tér Makovecz Imre által tervezett házakkal, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának felújított udvara, A Művelődés Háza és Könyvtára és a Rákóczi-vár bejárata télen. A naptár lapjai a Facebook-oldalamról tölthetők le a december 20-ai bejegyzésemnél JPG formátumban. A hónapokhoz tartozó oldalakat manuálisan lehet beállítani, illetve cserélni – ismertette a fotóművész.

 

(A borítóképen: A januárhoz társított felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában