Bioélelmiszer

2022.01.05. 15:00

Magasabb minőség, biztosabb egészség

Attól, hogy egy termékre rá van írva, hogy természetes vagy organikus, nem biztos, hogy bió.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Mivel a biogazdálkodás során minden szintetikus (műtrágya, növényvédő szerek), illetve természetidegen anyag (GMO-szaporítóanyag) használata tiltott, így a bioélelmiszerek beltartalmi értéke magasabb (vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-tartalmuk), valamint fogyasztásuk bizonyítottan egészségesebb. Ezenkívül a biotermékek vásárlásával a fenntartható mezőgazdaságot és a környezetvédelmet is támogatjuk – tudtuk meg a biopont.hu weboldaláról. 

 

A bió olyan növényi vagy állati eredetű alapanyagot vagy élelmiszert jelent, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. A valódi biotermék előállítása során semmilyen műtrágyát, szintetikus vagy toxikus anyagot nem használnak. A tápanyag-utánpótlást csak szerves eredetű anyagokkal biztosítják (pl. komposzt, szerves trágya). A növényi károsítókat általában mechanikus úton irtják. A kórokozókkal szemben pedig olyan természetes eredetű szerekkel védekeznek, amik nem szívódnak fel a növényekben, illetve vízzel könnyen lemoshatók. A biotermékek magasabb költség mellett alacsonyabb hozamot adnak, mint a hagyományos (vegyszeres, műtrágyás) termesztés, ezért drágábbak. Az árkülönbséget viszont kompenzálja a magasabb minőség. 

 

A bioélelmiszerek csomagolásán szerepelnie kell az ellenőrző szervezet nevének és kódszámának, csak ebben az esetben lehetünk biztosak abban, hogy valóban bioterméket vásároltunk. Bioélelmiszer-alapanyagokat, zöldséget, gyümölcsöt kis odafigyeléssel, a vegyszerek mellőzésével magunk is termeszthetünk saját kertünkben, persze attól még nem nevezhetjük magunkat biogazdálkodónak. 

 

Évről évre dinamikusan növekszik az érdeklődés a bio-szépségápolásitermékek iránt is. Azonban hazánkban csak a piacon lévő kozmetikai márkák körülbelül 10 százaléka tanúsítottan organikus – mondta dr. Gyovai Viola okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa. Attól, hogy egy flakonra ráírják, hogy „organic skincare”, még nem lesz bió. A biokozmetikumok a bőr anyagcseréjét harmonikusan támogatják, elősegítik a test szintetikus vegyi anyagokkal történő terhelésének mérséklődését azáltal, hogy a természetes életmód fontos részét képezik az egészséget támogató élelmiszerek és a testmozgás mellett.
 

Szigorú feltételrendszer 
 

A természetesnek reklámozott kozmetikumok köre ma már szakmai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra osztható – emelte ki dr. Gyovai Viola. Hozzátette: biokozmetikumnak csak azok a termékek nevezhetők, melyeket évente legalább egyszer ellenőriz egy tanúsítószervezet a saját feltételrendszere szerint. Nemcsak az alapanyagokat, hanem a receptúrát, a gyártástechnológiát, a raktározást, a címkézést és a csomagolást is ellenőrzik, és csak ez után kaphatja meg az adott termék a bio- vagy százalékosított ökológiai tanúsítását. A magyar feltételrendszer nemzetközi szinten is szigorú, mert több mint 90 százalék mezőgazdasági összetevő 95 százalékának ökológiai termelésből kell származnia ahhoz, hogy biominősítést kapjon. A fennmaradó részben többnyire szerkezeti és ásványi anyagok, valamint víz, biokozmetikumokban megengedett konzerváló összetevők és vitaminok egészítik ki a formulát.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában