Kiskert

2022.01.08. 14:00

Itt van a ciklámen ideje

Míg a többi növény telel, addig a ciklámen a hideg időszakban virágzik a legszebben.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az évelő, gumós növény többféle színben megtalálható, ismert többek között a sötét rózsaszín, vörös, fehér változata. Azonban nemcsak virágainak színeivel babonázza meg környezetét, hanem fodros szélű, márványozott leveleivel is. Vásárlásnál fontos, hogy jól válasszunk, és egészséges növényt vigyünk haza. Ha sárgulnak vagy száradnak a levelei, hátoldalukon kártevőket vélünk felfedezni, inkább hagyjuk a boltok polcain. Olyan példányt vásároljunk, amelyiken sok bimbó található. Kérjük meg az eladót, hogy csomagolja selyempapírba, ha celofánban kapjuk, attól azonnal szabadítsuk meg hazaérve, így elkerülhető a földjének a bepenészesedése – javasolja a témával kapcsolatos blogbejegyzésében az utakerthez.hu.
 

Az esővíz a legjobb 
 

Nagy a fényigénye, világos helyen kell tartani, például az ablakban, de arra figyelni kell, hogy ne érje erős napsugárzás. Rosszul tűri a meleg, száraz levegőt, így ne helyezzük fűtőtest közvetlen közelébe sem. Szeptembertől májusig számára a 15-20 fokos helyiség a legideálisabb. Ennél melegebb helyen csak kornyadozni fog. A ciklámennek az esővízzel való öntözés a legjobb, hiszen a csapvízben található sókat nem bírja. Ha azonban annak összegyűjtése nem lehetséges, forraljunk fel csapvizet, majd hűtsük le, és így adagoljuk. Ne felülről locsoljuk, tegyük inkább a folyadékot a cserépalátétbe, amit pedig onnan gyökerein keresztül nem szív fel egy kis időn belül, öntsük ki. 

 

Egyébként a legtöbb vizet leginkább a növekedési és virágzási fázisban igényli, ahogy a heti egyszeri tápoldatozást is. Átültetés esetén a tápanyagban gazdag talaj kedvező számára – írja az oldal. Márciusban, ha elvirágzik, nyugalmi állapotba kerül. Jól mutatják ezt az elsárguló és lehulló levelek. Ebben az állapotban is tartsuk továbbra is hűvös helyen, keveset öntözzük és keveset tápoldatozzuk, csupáncsak két-három heti vízadagolás szükséges ilyenkor a növénynek. Nyáron cserepestől ki is ültethetjük, mivel már nem fagyott a talaj. 

 

Ősszel, ha hűvösebbre fordul az idő, mindenképp vigyük be. Amikor kihajt a növény, ültessük át jó minőségű földbe, de ne túl mélyre, mert akkor nem növeszt hosszú szárakat. A ciklámen kétféleképpen szaporítható: a gumók szétosztásával és magról – teszi hozzá. A betegségek, kártevők megjelenését azonnal jelzi valamilyen módon, ahogyan a vízhiányt is. Ha a virágok lekonyulnak, a levelek pöndörödnek, biztos, hogy jobban oda kell figyelni az adagolt mennyiségre és a gyakoriságra. Viszont a szárak kocsonyásodása ritkább öntözést kíván. 

 

Levélhullás, sárgulás esetén túl meleg és száraz a növényt körülvevő levegő, ha pedig az új levelek és virágok kisebbek a korábbiaknál, tápanyaghiányban szenved. A szürke foltok a szürkepenészgomba-betegség indikátorai, a barna levélfoltok és a szárak elfonynyadása pedig sajnos a ciklámen végeleges elpusztulását jelzi. Ahhoz, hogy a kártevőket elkerüljük, ellenőrizzük rendszeresen a hajtásokat, a levelek hátoldalát. Megjelenésükkor mosogatószeres vizet használva, óvatosan mossuk le – javasolja a portál.
 

(A borítóképen: Számtalan színkombinációban létezik, cserépben és kiültetve is jól megél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában