Környezetvédelem

2022.01.29. 14:00

Hulladékot vizsgáló palack

Egy hét alatt csaknem 300 kilométert tett meg a Tiszán a PET Kupa egyik jeladóval ellátott palackja, ami világviszonylatban is jelentős eredménynek számít.

Balogh Csilla

A palack hasznos adatokat szolgáltat a folyón úszó hulladék útjának kutatásához és a folyótisztító akció sikeréhez – közölte lapunkkal a kezdeményezés szervezője. A Tiszai PET Kupa az ártéri hulladék öszszegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyagszennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít. – A jeladóval ellátott palackok útjának követésétől azt várjuk, hogy választ kapunk arra, hogy mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, mekkora távolságot tesznek meg adott idő alatt, és hogy hol, miért és mennyi ideig akadnak el – sorolta Gyalai-Korpos Miklós, a PET Kupa tudományos szakértője. „Ha ismerjük a szennyezés viselkedését, a folyótisztító akcióknak is nagyobb esélye van a sikerre” – vélik a szervezők.

 

Az elakadás szennyezésre utal 

 

Berberovics Krisztián, a PET Kupa folyómentője január 7-én két helyszínen engedett el GPS-jeladóval ellátott palackot. Az elsőt Tivadarnál dobta az áradó Tisza fő sodorvonalába, míg a másikat Alsóbereckinél a Bodrogba. A palackokra erősített speciális jeladók GPS-műholdas összeköttetéssel működnek. A beszámoló szerint a bodrogi palack nem jutott messzire, napokat töltött Sárospatak alatt egy műanyaglerakatnál. Ezután továbbúszott, majd egy másik ártéri területen akadt el. Ez fontos adat a szervezők szerint, hiszen a tavaly januári kísérlet során két másik jelölt palack is ugyanezen a folyószakaszon akadt meg. A Tiszta Tisza Térkép adatai megerősítik, hogy ezeken a helyeken az átlagosnál is súlyosabb az ártéri szennyeződés. 

 

A tiszai jeladós palack egy nap alatt Tokajig jutott. Két helyen, Tiszafüred fölött, majd pedig az Abádszalóki-öböl bejáratánál elakadt, hogy aztán egy hét és körülbelül 300 kilométer megtétele után végül a kiskörei vízlépcsőnél torpanjon meg. „Az, hogy nem jutott át rajta, igazolja, hogy a duzzasztómű valódi védvonalként óvja a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. Az áradások alkalmával akár 600 köbméter feletti, körülbelül 6000 tonnányi hulladékot is képes feltartóztatni a kiskörei vízlépcső” – mutatnak rá a szervezők.

 

Miután kifogták a tiszai palackot – amelynek útját minden érdeklődő folyamatosan követhette a Hulladékmentes Tisza projekt oldalán –, a vízlépcső déli, alvízi oldalán ismét útjára bocsátották, hogy újabb hasznos adatokat küldhessen a hulladék útjának kutatásához. 

 

– Világviszonylatban is jelentős eredmény, hogy ilyen hosszú távon sikerült nyomon követni a folyón mozgó műanyagszennyezés mozgását, amely egy műszakilag jól működő technikai megoldásnak is köszönhető. A speciális jeladó GPS-műholdas összeköttetéssel működik: minden 15. percben bekapcsolja a GPS-t és méri a földrajzi koordinátákat. Amennyiben 200 méternél nagyobb az elmozdulás, akkor a palack új helye a követőrendszer térképén is megjelenik – összegzik a szervezők.

 

A PET Kupa folyamihulladék-térképezése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hidrológiai kutatását is kiegészíti. Az egyetem kutatói azt modellezik, hogy miként terjed a szennyezés. Az elméleti eredmények jól összevethetők a PET Kupa gyakorlati tapasztalataival, a jeladós palackok mozgásával. Ezáltal a jövőben jobban, hatékonyabban lehet követni a hulladék útját és validálni a modellezést.

 

(A borítóképen: Némi ízelítő a Tisza szennyezettségéből)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában