Film

2022.01.06. 13:00

Hollywood tolcsvai származású filmguruja

Forradalmi újításokat hozott a filmiparba William Fox.

UA

Fotó: AFP

Tolcsván született 143 éve, 1879. január 1-jén Fuchs Vilmos, aki William Fox néven Hollywood egyik alapító atyja volt. Csecsemőként, kilenc hónapos korában került az Amerikai Egyesült Államokba, amikor zsidó származású családja oda emigrált.

 

Csillagot kapott Hollywoodban 

 

Nem telik el óra úgy, hogy a világ valamelyik mozijában ne tűnne fel William Fox neve a vásznon! – írja a Magyar Hollywood Tanács Egyesület az Észak-Magyarországnak eljuttatott közleményében. 

 

Ő volt az első magyar, aki 1929-ben a filmtörténet egyik legelső Oscar-díját vehette át a Virradat című film producereként. Megalapította a 20th Century Fox stúdiót, ami ma a Disney leányvállalataként működik, de még mindig kiemelkedő szerepet játszik Hollywoodban. Ő volt az is, akit a hangosfilm atyjának tartanak, és aki bevezette a sztár fogalmát a filmiparban. Az ő ötlete volt, hogy egyetlen óriási technológiai láncba fűzze a filmipart a forgatástól a vetítésig. 

 

Filmkészítési alapelve a cselekmény, fordulatosság, érzelmesség, humor, látvány és izgalom ötvözése. Számos magyar színészt, filmírót és ötletembert alkalmazott. Kiváló üzletemberként ismerték. 

 

A Hollywoodi hírességek sétányán csillag őrzi emlékét. 

 

Születésnapja alkalmából a Magyar Hollywood Tanács Egyesület William Fox-emléknapot tartott. Bokor Balázs elnök hangsúlyozta, hogy William Fox emlékét a mai napig nem igazán őrzik szülőhazájában, holott a filmipar egyik legendás alakja volt, így a Magyar Hollywood Tanács január 1-jét William Fox-emléknappá nyilvánította – olvasható a közleményben. 

 

Megjegyzendő: a miskolci nemzetközi filmfesztivál, a CineFest rendszeresen megemlékezik azokról az innen származó alkotókról – köztük William Foxról –, akiknek sokat köszönhet a világ filmgyártása.

 

(A borítóképen: A 20th Century Fox stúdió bejárata Los Angelesben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában