A Magyar Kultúra Napja Gála

2022.01.26. 15:00

Három új megyei lovag

Budapesten, a Stefánia Palotában 26. alkalommal rendezték meg szombaton a Magyar Kultúra Napja Gálát.

ÉM

Forrás: Rácz Miklós

Az ünnepség keretében a Falvak Kultúrájáért Alapítvány átadta a Magyar Kultúra Lovagja címet és az Örökség serlegeket. Az elismerés azoknak jár, akik nemcsak az egyetemes és a magyar kultúrát őrizik, hanem rengeteget tesznek a közösségért is. A díjazottak között három megyénkbeli volt. 

 

Lovagok lettek 

 

Magyar Kultúra Lovagja címet kapott „a magyar énekkultúra ápolásáért és a település közművelődése fejlesztéséért” Benyovszky Mária (Bükkábrány) magyar–ének szakos tanár.

 

Lovagias tettek: Bükkaljai települések kulturális élete – ezen belül kiemelten dalkincse – ápolásának meghatározó személyisége. 1984-ben csatlakozott a helyi népdalkörhöz. Gyűjtötte Palócföld dalait, és igyekezett tudását tanítványainak átadni. 2007-től a Wass Lajos Szövetség vezetőségi tagja. Az általa vezetett Bogácsi Pávakör háromszoros Aranypáva díjas lett. Palócföld népdalainak, népviseletének hiteles megőrzéséért Csokonai Vitéz Mihály-díjat vehettek át az Emmi miniszterétől. A község ünnepeinek aktív szereplője, a Bükk­aljai Dalostalálkozó, valamint a szövetség kárpát-medencei versenyei elő- és középdöntőjének szervezője. 2005-óta a bükkábrányi, 2010-óta a mezőnagymihályi népdalkör is az ő szakmai vezetésével működik. Felvidéki, erdélyi és lengyel együttesekkel is tartják a kapcsolatot.

 

Magyar Kultúra Lovagja címet kapott „a dalkultúra fejlesztéséért” Györgyné Újvári Mária (Monok) előadóművész, kántor, művelődésszervező. 

 

Lovagias tettek: 26 éve a javaslattevő népdalkör szakmai vezetője. Római katolikus kántor. 2005-től előadóművész, a hazafias énekek, a nóta, az operett és a kórusművek avatott tolmácsolója. Tíz CD-je nagy részén egyházi énekek szólalnak meg. 2008-ban művelődésszervezői, 2011-ben múzeumpedagógusi oklevelet szerzett. 2018-tól Tarcal Művelődési Házának vezetője, a Tarcali Hagyományőrző Népdalkör alapítója. Monok önkormányzati képviselője. Vezetésével a Kossuth Népdalkör 25 éves repertoárját három CD-n jelentette meg. 

 

Magyar Kultúra Lovagja címet kapott „a falvak életminősége fejlesztése érdekében kifejtett életművéért” Kmeth Jolán (Budapest–Borsodgeszt) iparjogász, jogvédő. 

 

Lovagias tettek: Az Országos Találmányi Hivatalban dolgozott. Nyugdíjasként népi kézművességet tanult és művelt, ezen belül mézeskalács-készítést, tojásírókázást és népi bútorfestést. Számos írása, novellája és esszéje is megjelent különböző fórumokon. A falu kulturális fellendítésének szorgalmazója. A könyvtár ismételt megnyitója, nevezetes évfordulók, események, megemlékezések szervezője. Sikeresek családtörténeti néprajzi kutatásai. Tárgyi emlékek gyűjtője, helyi gyűjtemény és értéktár alapításának szorgalmazója. Tíz éve a Falu-Város Baráti Találkozó szervezője. Ezen belül előadások, kiállítások és életmód-bemutatók, valamint táncház és bográcsozás szervezője. 2021-ben a Magyar Néprajzi Társaság életműdíjban részesítette, „Borsodgeszti kézimunkák és népszokások” című gyűjtését kiváló minősítéssel jutalmazta. Öt településen önálló esten mutatta be a településhez kötődő személyiségeket, közte Sályon Barsi Ernőt, a magyar kultúra lovagját. Az alapítvány megítélése szerint a település lámpása.

 

(A borítóképen: Györgyné Újvári Mária lovaggá avatása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában