Fejlesztés

2022.01.03. 08:30

Digitális forradalom 80 fölött

A járványhelyzet sok virtuális újítást hozott az „Életet az éveknek” szövetségben.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Erőteljes digitális fejlesztésbe kezdett a pandémia hatására az „Életet az éveknek” nyugdíjasszövetség, amelynek hatására idős tagjai digitális kompetenciái is fejlődtek. Az így megszerzett tudást a továbbiakban, a világjárvány után is szeretnénk majd hasznosítani.

 

Számítógépes képzés

 

– Kevés jót tudok elmondani a járványhelyzetről, de hozott néhány pozitív változást is az életünkbe, mert igyekeztünk kreatívan viszonyulni hozzá. Például azóta tagjaink közül többen váltak internethasználóvá megyei tagszervezeteink körében is, akik egyre gyakrabban szerveznek online programokat – mondta Hegyesiné Orsós Éva, az „Életet az éveknek” nyugdíjasszövetség elnöke. – A virtuális tér leginkább a 80 év fölötti korosztály körében hatott az újdonság erejével, amely felé még nem volt elvárás a számítógép-használat a munkahelyén. Számukra számítógépes tanfolyamokat is szerveztünk partnerünk, az Önkonet Kft. segítségével.

 

A szervezet közösségi programok szervezésére specializálódott. A pandémia ezen a területen nagy károkat okozott.

 

– A karanténidőszakban jobban odafigyeltünk tagjainkra. Igyekeztünk mindenkivel kapcsolatban maradni a bezártságban is. Ugyanis az idősek számára a koronavírus mellett a másik nagy veszély a magány. Elkezdtünk rajta gondolkodni, hogy a megváltozott körülmények között hogyan tudjuk minél több tagunkat elérni. A papíralapú hírlevelünket elektronikusra változtattuk, amit így nem szükséges postázni. Viszont ahogy megjelenik, egy-két hét után nyolc-tízezer fő tölti le. Továbbá elindítottunk online egyetemünket is. Különböző témákban előadások hangzottak el a virtuális térben, amire száz fő számára biztosítottunk bejelentkezést. Ez népszerű kezdeményezésnek bizonyult, sokan utólag is megtekintették az előadások felvételeit – számolt be a szövetség elnöke.

 

Saját videócsatorna

 

Kulturális területen is igyekeztek a digitális eszközökre támaszkodni.

 

– A honlapon nem volt elég tárhely, hogy túl sok videófájlt töltsünk föl rá, ezért létrehoztuk saját YouTube-csatornánkat. Szecsődi Józsefné, szövetségünk kulturális alelnöke versmondást hirdetett meg adventben, amire a jelentkezők most videók útján kaptak lehetőséget. Jövőre is folytatni szeretnénk a műsort, és bővítjük majd örömtáncos produkciókkal, illetve meridiántornás felvételekkel.

 

Sokaknak új volt

 

– A Köszönjük, Magyarország! 2021 program keretében több művész is jelentkezett nálunk, hogy szeretnék az előadásaikat bemutatni. Ezek egy részét még élőben tudtuk megszervezni. Megyei elnöki találkozónkon például Szalontay Tünde színésznő olvasott fel Janikovszky Éva író, költő könyveiből. Azt tervezzük, hogy az ezekről készült felvételeket is feltöltjük a csatornára. A visszajelzésekből kirajzolódott, hogy a YouTube-­csatorna sokaknak új volt. A fellépők pedig büszkén hivatkoztak online produkcióikra is – tudatta az idősügyi vezető.

 

(A borítóképen: Sokan nyugdíjaskorban ismerkedtek meg a számítógéppel [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában