Az állatorvos válaszol

2022.01.27. 13:00

A kijárós cica megfázhat

Immunerősítéssel és védőoltással előzhetjük meg a macskák télen előforduló fertőző betegségeit.

Detzky Anna

dr. Puskás Gábor ifj. kisállatgyógyász

Fotó: Bujdos Tibor

A téli időszakban nemcsak az emberek között, de az állatoknál is gyakoribbak a vírusos és megfázásos megbetegedések. A macskák esetében különösen a kijáró cicák veszélyeztetettek ilyenkor. Egy olvasónk érdeklődött azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet megelőzni a hidegebb időszakban a macskanáthát. 

 

– A kijáró macskáknál egyértelműen megfigyelhetők szezonális megbetegedések. A hideg ugyanúgy hat rájuk is, mint bármilyen más élőlényre – mondta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. 

 

– Mindaz, ami megfázással, tüsszögéssel, orrfolyással, lázzal járó tüneteket okozhat, lehet vírusos és bakteriális hátterű. Jellemzően calici- és herpeszvírus váltja ki ezeket, illetve a Bordetella bronchiseptica és a Chlamydia baktérium vagy ezek kombinációja. A koronavírust szintén elkaphatják.

 

Rejtik a tüneteiket 

 

Az első állapotfelmérés alapján sokszor nem lehetséges a pontos kórmeghatározás, és kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség. 

 

– A cicák hajlamosak rejtegetni, hogy betegek. Ha már valamilyen tünetet produkálnak, a diagnózis felállítása előtt mindig azt feltételezzük, hogy súlyos a baj, és gyors beavatkozásokra van szükség. Például a tátott szájjal történő lihegés, ami kutyáknál normális jelenség, macskáknál azonnali ellátást igényel. A leggyakoribb kiegészítő vizsgálatok a két- vagy háromirányú mellkasröntgen, ritkábban a mikrobiológiai mintavételek és altatásban az endoszkópia. Ezek hivatottak meghatározni, hogy a fertőző kórokozókon kívül milyen egyéb okok állhatnak még a háttérben, többek között egy tüdődaganat – fejtette ki az állatorvos. 

 

Enyhébb esetben vény nélkül kapható szerekkel is lehet kezelni az állatot. 

 

– A megelőzés leghatékonyabb formája a calici- és a herpeszvírussal szembeni védőoltás. Továbbá a különféle vény nélkül kapható oldatokkal végzett immunerősítő kúrák, amelyeket már ősszel elkezdhetünk. A kezelés során mindig figyelembe kell venni, hogy mennyire súlyosak a tünetek, az egyszerű orrfolyástól, tüsszögéstől kezdve a lázon át, a fulladásig. Kezdeti stádiumban nyugodtan lehet alkalmazni a házi patikában összegyűjtött vény nélkül kapható gyógyszereket: gyógynövényes köptetőket és nyálkaoldókat. Ha a probléma nem javul, hanem a cica bágyadttá válik, csökken az étvágya és a vízfogyasztása, rosszkedvű, akkor forduljunk állatorvoshoz, hogy ne alakulhasson át tüdőgyulladássá a kór – javasolta a szakember. 

 

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

 

(A borítóképen: Figyelni kell a tünetekre, hívja fel a figyelmet dr. Puskás Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában