Süssünk, süssünk valamit

2022.01.09. 11:30

A gyerekek kedvence: így készítsd el, hogy tökéletes legyen!

Gombár Boglárka miskolci cukrász avat be a tortakészítés rejtelmeibe.

BNR

Forrás: Gombár Boglárka Facebook

A családi események, születésnapok, névnapok, esküvők, házassági évfordulók kihagyhatatlan kelléke egy csodálatos torta. Kinek a csoki, kinek a marcipán jön be. Az internet számos ötlettel, tippel van tele, melyeket böngészve az ember úgy érzi, ezt ő maga is el tudja készíteni. Aztán vagy sikerül, vagy nem. A közönség mindig örömmel fogadja az alkotásokat, a gyermek csillogó szemekkel nézi az anyukája által sütött tortát.

 

Gombár Boglárka lelkes amatőrként évek óta ő maga készítette a tortátak, sütiket a családi eseményekre. A miskolci anyuka alkotásai nagy sikert arattak családi és baráti berkekben, ezért úgy gondolta, új szintre emeli a sütikészítést, elvégzett egy cukrász tanfolyamot. Mára a szenvedélye a hivatása lett.

 

Persze nem árt, ha a torta nem csak finom, hanem jól is néz ki. Gombár Boglárkát kérdeztük, mi a tökéletes torta titka.

 

Hogyan lesz jó egy csokikrém?

- Fontos megemlíteni, hogy a minőségi alapanyagok elengedhetetlen részei egy tökéletes tortának. A krém készítésénél ez különösen fontos! Szóval a csokikrém alapja a jó minőségű csokoládé, legyen szó főzött, vagy tejszínes krémről.

 

Mivel vonjuk be a tortát, hogy az igazán mutatós és szép legyen?

- A burkolásnál rengeteg lehetőség van, mindenkinek más válik be. Amivel a leggyakrabban dolgozom, az a svájci vajkrém, és a fehércsokis burkolókrém. Ezek önmagukban is jól mutatnak, de színezhetőek is, és ízre is finomak. Én nem igazán szerettem a fondant borítást, az íze rontja az összhatást, de nemrég rátaláltam egy nagyon finom fajtájára, így az idei évben biztos jobban belevetem magam a formatorták világába.

 

Télen mi a trend a tortáknál? Nincsenek friss gyümölcsök, milyen ízvilág jellemző?

- Télen talán jobban futnak a karakteresebb ízek: kávé, csoki, karamell. Nagyjából karácsonyig vágynak az emberek ezekre, januártól pedig jöhetnek a könnyedebb ízek, bár nálam minden torta úgy áll össze, hogy a tömörebb ízek mellé párosítok valamit, ami oldja a cukorsokkot.

 

Mivel dekoráljunk?

- Díszíteni friss gyümölccsel a legjobb, bár egy csokitortára például az úgysem kerül. Szeretem ha összhangban van a külső és a belső, általában a dekorból már lehet következtetni az ízre. Télen a hideg színekkel lehet leginkább játszani, előkerül a kék - ezüst - fekete, de gyönyörűen mutat egy hófehér torta önmagában is, hát még egy-két hópehellyel! A szögletes torták is téliesebb hangulatot idéznek. Ami nagyon fel tud dobni egy tortát, és nem csak télen divat, az a csokicsurgatás! Ez virággal, gyümölccsel, csokival, mindennel jól mutat!

 

A gyerekek kedvence: tejcsoki krém egy kis extrával

 

Hozzávalók:

- 15 dkg tejcsokoládé

- 4 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmú, vagy ennél magasabb)

- 5 dkg vaj (82%-os)

- 3-4 ek mogyorókrém

 

A csokit kockákra töröm, és a mogyorókrémmel egy edénybe teszem. A habtejszínt a vajjal felforrósítom, majd a csokira öntöm. Hagyom egy pár percig olvadni, majd botmixerrel egyneműsítem. Folpackkal lefedem és kb. 8 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe teszem. Hűtés után a krém még folyós, pár perc alatt kihabosítom, és használatra kész! Torták betöltésére, muffinok dekorálására egyaránt alkalmas.

Gombár Boglárka munka közben

 

Sütésre fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában