Pálinkaverseny

2021.12.20. 12:44

Újra Quintessence Pálinkaverseny

Számos újítást vezetnek be az immár hagyományos viadalon.

ÉM

A covid járvány az idén januárban megakadályozta a XII. Quintessence Pálinkaverseny megrendezését, ezért azt most 2022 januárjában szervezi meg az Ongai Kulturális Egyesület. A versenyről, az újításokról kérdeztük Takács László versenyigazgatót, az egyesület elnökét.
 

– A pálinkák és párlatok XII. megmérettetésére 2022 januárjában kerül sor. A háromnapos ongai zsűrizést követően a nagyaranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai 2022. január 28−29-én, Debrecenben, a Hotel Lyciumban tartandó díjátadó gálán választják ki a közönségdíjas pálinkát – tudtuk meg Takács Lászlótól. – Ekkor tartjuk a kereskedelemben kapható pálinkák és a magán és bérfőzetett párlatok ünnepélyes eredményhirdetését. A rendezvényt mindkét nap nagyszabású gála és pálinkabál zárja színvonalas szakmai és közönségcsalogató műsorokkal. A verseny díjazottjának lenni rangot és komoly szakmai elismerést jelent, ahogy óriási megtiszteltetés az is, ha valaki bekerül a bíráló-értékelő csapat tagjai közé.
 

 

Pozitív tapasztalatok
 

– A legfontosabb változást az értékelő-bíráló rendszert érinti  – folytatta a versenyigazgató. – Egy teljesen új, innovatív, 100 pontos bírálói rendszert dolgoztunk ki – ami hosszabb távon − megreformálja a pálinkák és párlatok minősítését. Hibakeresés helyett pozitív szemlélet jellemzi, nagyobb differenciálási lehetőséget ad. A 20 pontos pálinkabírálat hátránya, hogy az illat, illetve az íz ‒ mint a két legfontosabb értékmérő tulajdonság ‒, nem volt összetevőkre bontva. Az új struktúrában részletesebb leírást, elmélyültebb munkát, nagyobb odafigyelést kapnak a pálinkák, továbbá megkönnyíti a champion választást, annak idejét lerövidíti. Az is fontos, hogy több lehetőségünk lesz az érmes kategórián belül különbséget tenni a termékek közt. Marketingben jobb, a bor miatt ismertebb – de maga a rendszer attól sokban eltér. Egy teljesen új szoftver dolgoztunk ki hozzá, amit az idei őszi felkészítő tréningeken már alkalmaztunk, kipróbáltunk. Egyértelműen pozitívak a tapasztalatok, sokat várunk tőle, ahogy az új elektronikus nevezési felülettől is.
 

Takács László kiemelte: „Sikeres pálinkabíráló vizsgák után új bírálókkal, értékelő − közülük nem egy határon túli – személyekkel bővült a bevethető zsűritagok köre. A versenyszabályzat az összetett versenyben is számos előremutató újítást hozott. A legjobb női magánfőző mellett a legjobb pálinkabírálót is díjjazzuk, de a legjobb bérfőzde cím elnyerése is nyíltabbá vált. A helyezések, érmek rangját emelik az eszközölt változások. Szombaton Ongán Quintessence felvezető kulturális programokkal, pálinkavetélkedővel, termelői piaccal kezdtük meg a véghajrát, mely január 11-ei nevezési határidővel és január 28‒29-ei nagyszabású gálával zárul.” 
 

Részletes versenykiírás, nevezési feltételek: http://quintessence-palinka.hu/hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában