Jubileum

2021.12.25. 20:00

Tízéves az adventi villamos

Négyszer választották Európa legszebb adventi villamosává a miskolcit. Szavazhatunk az idén is.

Hajdu Mariann

2021: az idei villamos A szépség és szörnyeteg mesébe röpít

Fotó: Ádám János

Tizedik alkalommal indult az útjára idén az ünnepi díszbe öltöztetett adventi villamos Miskolcon. A mézeskalács házikó a jubileum alkalmából belül arany díszítést kapott, ebben fogadják az utasokat A szépség és a szörnyeteg mese szereplői: Belle, a szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike. 

2012: a legelső adventi villamos Miskolcon

Legelső alkalommal (az emlékezést a fotók mellett a Wikipédia bejegyzése segítette – a szerk.), 2012-ben egy piros Tatra villamost díszítettek fel, piros dekorációban közlekedett, a következő évben főleg sárga színt kapott a jármű. 2014-ben kívül-belül vörös színt kapott az adventi villamos. Ebben az évben énekesek is felléptek a járművön, az Észak-Magyarország egy Vatikánból érkezett, gospelt éneklő együttest örökített meg: a David Bratton and the Every Praise Gospel Singers a belvárosi evangélikus templomban adott adventi koncertet, előtte a villamos utazóközönségét is szórakoztatta előadásával a pályaudvartól a Városház térig. 

2013: ebben az évben a sárga szín dominált a díszítésben Miskolc adventi mézeskalács villamosa.

2015-ben a bordó színű villamosra, melynek külsejét fehér, hópelyhekből álló fenyőfa, havas táj és aranyszín „Boldog karácsonyt, Miskolc!” felirat díszítette, kívülre 200 méternyi fénycső, belülre egy kilométernyi fényfüzér került. A mennyezet csillagos eget idézett, a villamoson függönyök, kárpitozott ülések és kanapé, valamint egy elektromos kandalló is helyet kapott. 

2014: énekszámok (is) szórakoztatták az utazóközönséget

2016-ban a villamos külső dekorációjáról havas tájon álló faház juthatott eszünkbe. Belülről csillagos égbolt és fényhóesés díszítette. Az előző évben nagy sikert aratott elektromos látványkandalló és az előtte lévő kanapé ekkor is megtalálható volt a villamoson.

2015: az elektromos kandallónak ettől az évtől biztos helye lett a dekorációban
2016: havas tájakon álló faház jutott eszünkbe az adventi villamosról


 

Maga volt a tél 
 

A 2017-es adventi villamos hatalmas siker volt a miskolciak körében. A külső díszítésben a kék dominált, a festés havas fenyőfákkal teli esti tájat idézett, melyen fényfüzérből kirakott rénszarvasok repültek. Belsejét elvarázsolt kastély ihlette, ekkor is ott volt a kandalló és a kanapé, mellette kovácsoltvas elemekkel díszített hangulatvilágítás, Mikulás- és rénszarvasfigurák alkották a dekorációt. A 2018-as villamos színvilága maga volt a tél: kékezüst-fehér. A 2019-es pedig „mindent vitt”. Kézzel készült dekorációja cukordíszítéses mézeskalács házra emlékeztetett, melyben búbos kemencét is kialakítottak. 2020-ban a pandémia közbeszólt egy picit: a koronavírus-járvány miatt a járat elindításáról az önkormányzat előzetesen kikérte az utasok véleményét, a döntő többség a járat elindítására szavazott. A jármű külseje a már előző évben megismert mézeskalács ház maradt, a belső tér fő témája pedig a karácsonyi díszítések mellett Gombóc Artúr és a különféle édességek lettek. 

2017: elbűvölő havas, fenyőfás, rénszarvasos díszítés. Ekkor lett először Európa legszebb villamosa a miskolci

Így értünk el az idei, jubileumi évhez, a villamost – amely egyébként Európa legszebb adventi villamosa – január 6-ig láthatjuk közlekedni Miskolc villamosvonalán. 

2018: a téli színek harmóniája
2019: az első mézeskalácsra „hajazó” villamos nagy sikert aratott

A címet már négyszer nyerte el Miskolc, az esély most is megvan. Ötödik alkalommal hirdette meg ugyanis az MHD86 nevű cseh portál a nemzetközi versenyt, amelyben Európa legszebb adventi villamosát keresik. Az elmúlt négy évben a miskolci győzött a megmérettetésen. Az idei szavazáson 11 ország 23 villamosa versenyez a címért, akár újrázhat is a város, ha sok miskolci szavaz a cseh oldalon.

2019: az első mézeskalácsra „hajazó” villamos nagy sikert aratott 
Forrás: Ádám János


 

(A borítóképen: 2021 - az idei villamos A szépség és szörnyeteg mesébe röpít)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában