Kiskert

2021.12.11. 13:00

Sötétséggel a virágokért

Igényes növény a karácsonyi kaktusz, a fény és víz mennyiségére, páratartalomra, huzatra egyaránt érzékeny.

ÉM

Az adventi időszak legkedveltebb élő virágai közé tartozik többek között a mikulásvirág, illetve a karácsonyi kaktusz.

 

Megfelelő körülmények

 

Az említett növények közül egyik sem az igénytelenségéről híres, virágzásukhoz meg kell teremteni a megfelelő körülményeket. A karácsonyi kaktusz esetében is fontos a fény és a hőmérséklet. Ami a hőmérsékletet illeti, az első virágbimbók megjelenéséig 15-16 fok az ideális. A fény mennyiségének kérdése már bonyolultabb. Ugyanis ha karácsonykor gyönyörködni akarunk a növényünkben, már szeptember körül el kell kezdeni a sötétben tartását. Ebben az időszakban minimum 12 órás sötétségre van szüksége, a sötétben töltött időt még lámpafénnyel sem szabad megzavarni. Erre a legegyszerűbb módszer, ha a többórás időszakra lefedjük egy kartondobozzal.

 

A kaktusz nem igényel sok öntözést. Amennyiben a felső talajréteget tapintva száraznak ítéljük meg, akkor jöhet a minimális locsolás. A bimbók megjelenésével egyidejűleg sűrűsödhetnek az alkalmak, viszont akkor se essünk túlzásba, továbbá biztosítsuk számára a jó vízelvezetésű talajt. Az élő virág jól tűri a magas, 50-60 százalékos páratartalmat. Ennek eléréséhez használjunk párásítót. Növelhetjük a kaktusz környezetének páratartalmát, ha a cserép alátétjébe kavicsokat rakunk, és azokat rendszeresen benedvesítjük vízzel.

 

Óvatosan az átültetéssel

 

A fiatalabb példányokat akár évente átültethetjük, azonban az idősebbeket elég csak három- vagy ötévente bolygatni. Az átültetést mindenképp a növekedés elejének időszakában, tavasszal ejtsük meg. Ehhez lehetőleg ne általános, hanem kaktuszoknak szánt virágföldet használjunk. Vagy keverjük a tőzeges virágföldet homokkal, hiszen ez az elegy is megfelelő számára. A jó időben végzett metszés növelheti a több virág megjelenésének az esélyét karácsonykor. Lehetőleg átültetéskor csípjük meg a növényt, a gyenge hajtásokat tavasszal távolítsuk el.

 

Jelzi a problémát

 

A növény levelének állapotából meg tudjuk állapítani, hogy megfelelően gondoztuk-e, vagy sem, ugyanis ha besárgul és puhává válik, akkor bizony túlöntöztük. Azonban ha fonnyad és zsugorodik, kevés vizet kapott. Előbbi esetén meg kell várni, míg kiszárad a talaja, majd mérsékeltebben kell locsolni, utóbbinál a gyakoribb öntözés a megoldás, viszont arra mindenképp figyelni kell, hogy ne álljon a kaktusz alatt a víz. A bimbóhullás jelezheti szintén a vízhiányt, ahogyan azt is, hogy elmozdítottuk a helyéről, esetleg azt, hogy sajnálatos módon huzatot kapott. A törzsön jelentkező rothadó részek gyökérrothadásra utalnak, ez is a túlöntözés következménye. Bár kártevők ritkán támadják meg, ha mégis megtörténik, akkor vagy a takácsatkával, vagy a pajzstetű ellen kell felvennünk a harcot. Ilyenkor óvatosan kell letörölgetni mosogatószeres vízzel a rovarokat. A növény növekedését és gyökereit erősíthetjük vízoldható műtrágyával, de nem szabad elfelejteni, hogy bimbózás után ne trágyázzuk a növényt, hiszen azzal csak árthatunk neki.

 

(A borítóképen: Lakásunk dísze lehet kellő odafigyelés mellett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában