turizmus

2021.12.02. 19:00

Sokan jó előre lefoglalták az ünnepek idejére a szállást

Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban. A legnépszerűbb régió az észak-magyarországi.

Balogh Csilla

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A külföldi utazások helyett a belföldieket részesítik előnyben. Ezt jelzi, hogy a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól, a Szallas.hu adatai alapján.

Közlésük szerint karácsonyra bátrabban foglaltak az utazni vágyók tavalyhoz képest, a szilveszteri foglalásokat illetően pedig bizonytalanabbak az emberek. Úgy vélik, hogy magas lesz az utolsó pillanatban foglalók aránya, amennyiben korlátozások nem akadályozzák majd az utazást.

A wellness a legkedveltebb

A foglalások nagyjából ötöde Észak-Magyarországra szól.

A népszerűségi lista második helyén a Balaton áll, ezt követi a Nyugat-Dunántúl, majd pedig Budapest.

A pihenni vágyók csaknem kétharmada hotelben szeretné eltölteni az ünnepeket, és több mint a fele wellness-szolgáltatást is igénybe vesz karácsonykor.

A Szallas.hu-n leadott foglalások darabszáma alapján a top észak-magyarországi települések listáján idén karácsonykor Miskolctapolca a harmadik, Miskolc az ötödik, Lillafüred pedig a kilencedik helyen áll. Szilveszterkor is hasonló a helyzet.

Last minute-ből is több

Már lefoglalták szilveszterre az összes szobát a karácsonykor zárva tartó mádi Botrytis Hotelben. Hajdu Szabina szállodavezető azt mondta: míg a korábbi években jellemzően egy baráti társaság foglalta le az összes szobát, idén egyének, és csak hazánkból érkeznek az év utolsó napjára.

Bencze Csillától, a Calimbra Wellness és Konferencia Hotel Miskolctapolca értékesítési igazgatójától megtudtuk, a hotel szobáinak 80 százalékát már mindkét ünnepre lefoglalták, és a két ünnep között is 80 százalékos a telítettség, a vendégek zöme a fővárosból és annak környékéről érkezik. Hozzátette: ha nem jön közbe korlátozás, valószínű, hogy telt házas lesz a szálloda az ünnepek alatt és környékén, ami a tavalyi évet kivéve az előző évekre is jellemző volt. A foglalások időpontjáról az értékesítési igazgató elmondta, hogy az utóbbi időben megnőtt a last minute foglalások száma, amikor a vendégek az utazást megelőző napon vagy pár nappal azelőtt foglalnak szállást. A kiemelt időszakokra többnyire korán befutnak a foglalások.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének általános alelnöke szerint ebben az évben sokan foglalnak majd az utolsó pillanatban. Az idén áprilisban nyitott, széleskörűen még nem ismert, Miskolc frekventált helyén lévő Premier Hotel recepciósa is ebben bízik. Bazin Vanda tájékoztatása alapján a szállodában jelenleg 40 százalékos a foglaltság az ünnepekre, a két ünnep közötti időszakra a szobák felét foglalták le.

Nem mindegy az ár

A legkedvezőbb árak Észak-Magyarországon lelhetőek fel – a Szallas.hu adatai szerint átlagosan 14 ezer forintot kell fizetni egy főre egy éjszakára, miközben országos viszonylatban az egy főre eső, egy éjszakára lebontott ár átlagosan 15 ezer forint, a Balatonon 18 ezer, a Nyugat-Dunántúlon 16 ezer forint idén karácsonykor.

A korábbi járványhullámok tapasztalatai alapján tömeges lemondás addig nem várható, amíg nincs kifejezett korlátozó intézkedés.

A kiutazás tekintetében Egyiptom, Dubaj, a Kanári-szigetek iránt mutatkozik érdeklődés, mutatott rá Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének általános alelnöke, vagyis olyan helyek iránt, ahova a beoltottak utazhatnak.

(A borítóképen: Vannak, akik az otthonuktól távol pihenéssel töltenék az év végi ünnepeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában