Interjú Botos Hedviggel

2021.12.26. 16:00

Mindenki képes lehet a boldogságra

Nincs olyan ember, aki a szíve mélyén ne vágyakozna arra, hogy boldog legyen. A kérdés az, hogy ezt miként érheti el.

Balogh Csilla

Forrás: Olvasónktól

Mára már jelentős kutatások bizonyították, hogy önmagában sem a televízió, sem az új kocsi, sem a külföldi vakáció nem képes boldoggá tenni az embert. Elsősorban azért, mert megszerzésük után hamar újraéled a vágy valami új, valami más iránt. Vannak azonban olyan alkalmak, amikor úgy tűnik, hogy a boldogság hosszabb vagy rövidebb időre, de elérhető. Botos Hedvig gyógypedagógussal, pszichológussal, köznevelési szakértővel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szerencsi Tagintézményének vezetőjével beszélgettem.
 

Vajon mitől függ, hogy mikor érezzük magunkat boldognak? 
A boldogság mindenkinek mást és mást jelent, vagyis relatív. Alkatunktól, személyiségünktől, életkörülményeinktől és neveltetésünktől függően más- és másféleképpen éljük meg. Aminek az egyikünk örül, attól a másikunk esetleg szenved. Véleményem szerint az igazi boldogság az, amikor azt érezzük, hogy jó helyen vagyunk, és minden olyan körülöttünk, ami hatalmas megelégedettséggel tölt el bennünket, legfőbb jellemzője a belső béke.
 

Elméletileg ezzel feloldható lenne az a paradoxon, miszerint míg vannak emberek, akik minden anyagi jólét ellenére elégedetlenek, addig mások a legnehezebb körülmények között is boldogok maradnak? 
Igen, ha képesek vagyunk megteremteni belső békénket, akkor bármilyen nehézséget hozzon is az élet, alapvetően jól fogjuk érezni magunkat. És bár ebben a külső tényezőknek kétségkívül fontos szerepe van, ezek nem képesek bennünket tökéletesen boldoggá tenni, legalábbis a kutatások ezt bizonyították.
 

Mi teheti mégis boldoggá az embert? 
Gyakorlatilag bármi: van, aki az eredményektől, van, aki a barátaitól, van, aki az önkifejezéstől lesz boldog. Csíkszentmihályi Mihály nemrég elhunyt Széchenyi-díjas magyar–amerikai pszichológus szerint a flow élménye teszi boldoggá az embert, vagyis akkor élhetjük át a boldogságot, amikor teljesen elmélyülünk egy örömöt vagy kihívást okozó tevékenységben miközben elveszítjük a tér- és időérzékünket, például jó barátokkal beszélgetve, énekelve vagy táncolva. Véleményem szerint elsősorban magunktól, a személyiségünktől függ. Az a fontos, hogy feltérképezzük magunkban, hogy minket mi tesz boldoggá, és mivel tudjuk fokozni ezt az érzetet.
 

Mi segíthet a boldogságérzet feltérképezésében? 
Létezik egy úgynevezett boldogságorientációs skála, amely a boldogság elérésének háromféle módját méri és különbözteti meg: az élvezetkereső boldogságot (pozitív érzések, élmények, ingerek keresése), az áramlatkereső boldogságot (bevonódást, áramlatélményt kiváltó tevékenységek keresése) és az értelemkereső boldogságot (az életeseményeket magyarázó értelmezési keret keresése, illetve megléte). A magyar változatban a skálán található állításokkal való egyetértésünk mértékét kell megadnunk. A magasabb érték magasabb élettel való elégedettséget jelez, így ezekből megtudható, hogy ránk milyen boldogságkeresés a jellemző, illetve milyen élmények tesznek bennünket boldoggá. Ebből adódóan, ha boldogok akarunk lenni, akkor azokat a helyzeteket érdemes keresni, amelyekben nagyobb értékeket értünk el.
 

Ezek szerint a boldogság tanulható, amelynek a kulcsa az, ha ezt a folyamatot magunkban irányítjuk? 
Igen, amelyben az önismeretnek hatalmas szerepe van. Minél jobban ismerjük önmagunkat, annál jobban tudjuk, hogy mire van szükségünk. Így természetesen valamilyen szinten tanulható és fokozható is a boldogság. Lényeges azonban, hogy a boldogságérzet kialakulását biokémiai folyamatok is befolyásolják és szabályozzák, de fontos hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül a hormonok szintjétől függ életünk boldog vagy nem boldog volta.
 

Összefoglalná röviden, hogy melyek ezek a boldogsághormonok, miként hatnak, és mi függ tőlük? 
A dopamin serkentőleg hat, energikusabbá válunk tőle és javítja elégedettségi szintünket. A szerotonin a kedélyállapotunkra hat, euforikusabbnak érezhetjük tőle magunkat. Az oxitocin a dopamin mellett a másik szeretethormon, nyugtató hatású, fontos szerepe van a félelem leküzdésében. Az endorfinok pedig csökkentik a testi és a lelki fájdalomérzetet.
 

Elősegíthetjük a boldogsághormonok termelődését saját magunk is? 
Természetesen. Mozgással, megfelelő mennyiségű alvással és fénnyel, illetve megfelelő mértékű napozással és nevetéssel is. Ha az ember akarattal elkezd mosolyogni, akkor azt közvetíti az agyának, hogy jókedve van. Az agy pedig egy idő után elhiszi azt, hogy oka van a boldogságra, és elkezdi termelni azokat a hormonokat, amelyektől beindul a jobb kedélyállapot elérése. Ugyanilyen hatása van társas kapcsolataink ápolásának és a zenehallgatásnak is. Különösen a gyors tempójú zenék hallgatása szabadítja fel az energiákat és tölt fel bennünket, meghatározóan pedig a dúr hangnemben íródott zenei művek. Neurológusok felmérése szerint a Queen együttes Don’t Stop Me Now című számának ritmusa és szövege fokozza leginkább a boldogságérzetünket.
 

Miképpen fokozható még a boldogságérzet? 
Meditálással nyugalmat, belső békét, boldogabb életet teremthetünk magunknak. Mellette törődjünk a testünkkel is. Segíthet, ha boldog emberek között vagyunk. Gondolkozzunk rugalmasan, engedjük el a haragot, és gyakoroljuk a megbocsátást. Tegyünk jót másoknak. Ne határolódjunk el a személyes kapcsolatoktól a közösségi platformok javára. A hála gyakorlása szétárad a lelkünkben, felszabadítja az aggodalmakat és erőforrásokat teremt, nagyon fontos a boldogság érzéséhez. A pozitív pszichológia szerint, ha az ember ezeket nap mint nap gyakorolja, akkor boldogabb lesz az élete, s a karácsonyi ünnepkör különös lehetőséget kínál mindezekre.
 

(A borítóképen: Botos Hedvig - a hála gyakorlása szétárad a lelkünkben, felszabadítja az aggodalmakat és erőforrásokat teremt, nagyon fontos a boldogság érzéséhez)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában