Meséskönyv

2021.12.14. 08:01

Milla Trilla az erdő életéről

Meséskönyvet írtak és illusztráltak a baptista iskola kisdiákjai. Közben rengeteget tanultak is.

HE

Letehetetlen lett a 40 oldalas könyv

Forrás: Olvasónktól

Egy sárga kismadár, Milla Trilla ül a 120 éves fa tetején, és egész nap történeteket csivitel vagy éppen trillázik. Mesél barátságról, megértésről, elfogadásról, szeretetről, az erdő életéről. A hét minden napjára jut egy történet.

 

Különleges meséskönyv jött ki a nyomdából. Ezt a könyvet ugyanis a Miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola negyedikes kisdiákjai készítették. Címe: A fa tetején vigyázó madár. Azért lett a neve Milla, mert a róla szóló történetet, képet Kamilla írta és rajzolta.

 

Nagyné Baranyai Máriától, a negyedik osztály tanítójától tudtunk meg többet a kötet születéséről.

 

Mint mondta, az iskola évek óta pályázik a Nemzeti Tehetség Program projektjeire, melyek komplex tehetséggondozást tesznek lehetővé. Ezúttal a „Mesevilágunk barátainkkal, a bogarakkal” című pályázaton nyertek. A kötet születését segítette, hogy az iskolában előadást tartott dr. Juhász Orchidea, a Miskolci Egyetem oktatója. Ő ugyanis nagyon sok különleges bogarat és rovart tart otthon, melyeket élménypedagógiai foglalkozásokra visz el, közben sok-sok tudást ad át a gyerekeknek. A diákok az előadás után rajzot, festményt, papírfigurákat, textilmunkákat, maketteket készítettek a rovarokról és bogarakról, de születtek alkotások az erdőről, a természetről vagy korábbi tanulmányok alapján például színes pillangókról és más erdei állatokról is.

 

Nem lehet letenni

 

– Több célunk is volt a programmal. A környezet és természet szeretetére nevelés, a képzőművészeti terület fejlesztése. Szerettük volna, ha a gyerekek anyanyelvi képességei is fejlődnek. Így meséket írtunk a rajzokhoz. Ez hosszú folyamat volt, először csak beszélgettünk az alkotásokról, majd szavakat gyűjtöttünk, meséket olvasgattunk, fejlesztettük a gyerekek fogalmazási készségeit, a kitalált történeteket eljátszottuk, majd a megszületett meséket javítottuk és megbeszéltük, hogy melyiknek mi legyen a vége. Sok munka után aztán megszülettek a rajzokhoz a kedves és tanulságos mesék. A könyv érdekessége, hogy aki elkezdi olvasni, nem tudja letenni, hiszen kíváncsi arra, hogy Milla hétfői meséje után vajon miről szól a keddi, majd a szerdai – sorolta a pedagógus.

 

Hozzátette: a 40 oldalas könyv gyönyörű lett, jó minőségű papírra nyomtatták, színes, érdekes. Ami pedig a legnagyobb értéke, hogy az iskola növendékei készítették, akik rengeteget fejlődtek rajzolás és meseírás közben.

 

(A borítóképen: Letehetetlen lett a 40 oldalas könyv)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában